Overtreffende trap in horlogemaken

Leestijd: 2 minuten

Erwin Boutsma

Als je écht iets bijzonders aan je pols wilt hebben is er binnenkort de DR01, die voor bijna een miljoen euro’s van jou kan zijn. Het horloge heeft een unieke manier om beweging om te zetten in bruikbare energie.

In de wereld van de ‘haute horlogerie’ is prijs nauwelijks een factor. Enkele edities geleden kon u al lezen over horloges met prijzen van zes cijfers, maar daar doet de fameuze horlogemaker Dominique Renaud, die zijn sporen verdiende bij onder andere Audemars Piguet en IWC en sinds 2013 onder zijn eigen naam bezig is, nu nog een schepje bovenop.

Zijn onlangs gepresenteerde DR01 Twelve First moet namelijk voor een prijs van maar liefst één miljoen Zwitserse francs (€ 910.000) van eigenaar verwisselen. A Blog To Watch heeft een uitgebreid artikel met veel schematische afbeeldingen over de unieke mechanica in het horloge.

‘Iets nieuws’, is de term waarmee Renaud de DR01 laat vergezellen. Het is een understatement, want het horloge is nauwelijks nog als zodanig te herkennen. Het hart is een volledig nieuw ontworpen manier van beweging omzetten in energie, namelijk met een luikje dat op drie robijnen heen-en-weer schommelt in een cilinder van transparant saffierkristal. In de woorden van Renaud: een ‘blade resonator system’ in een ‘rotary escapement’. Een filmpje legt het beter uit dan woorden kunnen:

Belangrijkste voordeel: minder wrijving, en daardoor een hogere efficiëntie. De energiereserve zou dan ook zo’n twee weken moeten bedragen, waar de meeste mechanische systemen niet verder komen dan twee tot vier dagen.

Voor die miljoen francs zegt Renaud toe dat hij elk van de twaalf te produceren exemplaren zal aanpassen aan de wensen van de koper. Die moeten wel enig geduld hebben, want het duurt naar verwachting nog maanden voordat er een werkend prototype is van dit wonderlijke staaltje precisietechniek.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required