Overijssel wil ook groen gas hub

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De provincie Overijssel wil samen met de gemeenten Olst-Wijhe en Deventer, de Saxion Hogeschool, Enexis en Rova de eerste groen gas hub in Overijssel realiseren.

De betrokken partijen vinden dat de productie van groen gas nog onvoldoende van de grond komt, terwijl veel boeren graag gasproducent zouden willen zijn. Daarom hebben deze partijen een stuurgroep opgericht die de knelpunten in beeld moet brengen en oplossingsrichtingen aan moet dragen. De stuurgroep moet de financiële, economische en wettelijke obstakels voor het realiseren van een groen gas hub in kaart brengen. Dit moet de weg vrijmaken om over twee jaar een pilot te kunnen starten.

 

Onderzoek van de Saxion Hogeschool heeft uitgewezen dat er in Salland voldoende capaciteit is voor de productie van biogas. De daadwerkelijke productie hangt echter af van de mogelijkheid om dit gas ook af te kunnen zetten. Een mogelijke manier om dit te bewerkstelligen is door het instellen van een gashub, aldus de provincie Overijssel. Op dit verzamelpunt wordt het biogas opgewerkt tot aardgaskwaliteit en vervolgens naar het netwerk vervoerd.

 

De provincie Overijssel steekt 350.000 euro in het project. De provincie wil in 2017 een CO­2-reductie van dertig procent gerealiseerd hebben en verwacht dat de productie van biomassa hier voor vijftig procent aan bij kan dragen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required