Overheid focust op ict-innovatie en trekt portemonnee

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Tijdens de officiële opening van de Deltagoot bij Deltares, die het effect van extreme golven op dijken moet gaan testen, maakte minister Kamp van EZ bekend hoeveel het kabinet de komende twee jaar wil investeren in de zogenaamde innovatiecontracten, onderdeel van het Topsectorenbeleid.

Dit zijn investeringen die door overheid, kennisinstellingen en bedrijven samen worden gedaan in publiek-private samenwerkingen. De waarde van de contracten voor 2016 en 2017 bedraagt € 4,2 miljard, waarvan € 2,2 miljard afkomstig van het bedrijfsleven.

Daarbij komt er meer focus te liggen op ict. Kamp: ‘Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ict-infrastructuur. […] Door extra in te zetten op ict versterken we het fundament voor verdere economische groei en zorgen we voor meer werkgelegenheid.’

Men voegt de daad bij het woord en richt een consortium op om met name meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden van big data. Dit consortium krijgt komend jaar € 39 miljoen te besteden (€ 7 miljoen van EZ, € 12 miljoen van TNO, € 20 miljoen van NWO). Tevens moet het consortium meer specialisten opleiden op het gebied van cybersecurity en big data. Hierbij wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required