Ouderwetse manier van aannemen werkt niet meer

Leestijd: 2 minuten

In samenwerking met Continu

Op een muur zijn Kuifje, Professor Zonnebloem, Kapitein Haddock en Bobby op weg naar een rood-wit geblokte raket. Voor deze metershoge muurschildering van de cover van Raket naar de maan uit de avonturen van Kuifje zitten 4 Business Unit Managers in witte kuipstoelen enthousiast te vertellen over hun avonturen in de arbeidsbemiddeling van technische professionals.

Rob Douven (35, afkomstig van Continu Maastricht), Marvin Moreira (29, Continu Rotterdam), Roel Ruijs (31, Continu Arnhem) en Kris Bouwstra (33, Continu Utrecht) zijn stuk voor stuk extraverte persoonlijkheden die gedreven praten over hun missie: ingenieurs, die soms introvert zijn, op de juiste plek in het juiste technisch bedrijf te krijgen.

‘Ingenieurs zetten hele mooie dingen neer, maar het is een bescheiden groep’, zegt Moreira. ‘De combinatie van commercie en mensenwerk vind je bijna nergens zo sterk terug als in deze sector’, vervolgt Ruijs. ‘In de ingenieurswereld kunnen we veel waarde toevoegen. Bedrijven vragen vaak om mensen met een bepaald technisch specialisme, terwijl het minstens zo belangrijk is of ze binnen het team en het bedrijf passen.’

Er werken achthonderd technici en bouwkundigen bij Continu, dat bemiddelt tussen technici en technische bedrijven en bedrijven in de bouw. Meestal staan de ingenieurs een jaar op de loonlijst van Continu om daarna een vast dienstverband te krijgen bij het bedrijf waar ze gedetacheerd zijn. Het doel van Continu is een lange termijn dienstverband voor de kandidaten waarvoor ze bemiddelen. ‘80 % krijgt een vaste baan’, zegt Ruijs.

De vier business unit managers signaleren een aantal trends in hun werkveld. ‘Er is een groeiende behoefte aan een vierdaagse werkweek,’ zegt Ruijs, ‘maar dat is aan de klantzijde nog lang niet altijd geaccepteerd.’ De belangrijkste reden dat bedrijven hun medewerkers vijf dagen per week van 9 tot 5 op kantoor willen zien, is praktisch, denken de Continu-managers. Het is bijvoorbeeld lastiger vergaderingen te plannen en ad hoc te overleggen als niet iedereen elke dag op kantoor is.

Bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, waarin ingenieurs schaars zijn, vertellen de intermediairs. Een sollicitatiegesprek afsluiten met ‘u hoort nog van ons’ kan niet meer in deze arbeidsmarkt. ‘Kijken of een kandidaat geschikt is, is nu nog maar de helft van het sollicitatiegesprek’, zegt Douven. ‘Je moet een kandidaat ook enthousiasmeren. Loop daarom niet rechtstreeks naar je kantoor. Geef een kandidaat eerst een korte rondleiding door de fabriekshallen. Dan zie je meteen of hij enthousiast reageert.’

‘Wij coachen niet alleen kandidaten, maar ook bedrijven’, zegt Douven glimlachend. ‘De ouderwetse rechttoe rechtaan manier van aannemen werkt niet meer,’ vult Bouwstra aan.

Bedrijven moeten sneller schakelen, vertelt Moreira. ‘Ik stelde onlangs een werktuigbouwkundig tekenaar voor bij een bedrijf. Ik wist dat hij meerdere opties had, dus ik heb het bedrijf geadviseerd om op dezelfde dag meerdere medewerkers met hem te laten spreken om snel tot een beslissing te kunnen komen. Doordat ze hem dezelfde dag een contract aanboden, werkt hij daar nu. Met de standaard procedure van een aantal gespreksronden in een paar weken waren ze te laat geweest.’

Naast Engels, vragen meer bedrijven naar een goede beheersing van de Duitse taal, traditioneel de taal van de machinebouw. De intermediairs zien nog een andere trend: bedrijven lijken buitenlandse markten dichter bij huis te zoeken. Bouwstra kent bedrijven die het twee jaar geleden nog over Azië en het Midden-Oosten hadden en nu hun exportmanagers naar Duitsland en Scandinavië sturen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: