Mischa Brendel
TW publiceert aanstaande vrijdag de R&D top 30, we blikken alvast vooruit met innovatieve R&D projecten die deelnemers aan ons doorgaven. We starten met het recyclen van afmeerlijnen door Teijin Aramid.
Ook de scheepvaart draagt bij aan het plastic-afvalprobleem. Conventionele afmeerlijnen die gemaakt zijn van HMPE (hoog moleculair polyethyleen) en andere synthetische vezels worden aan het einde van hun levensduur vaak in de oceaan gedumpt. Of ze worden verbrand, waarbij er de nodige schadelijke broeikasgassen vrijkomen.
Teijin Aramid weet dat probleem met zijn eigen lijnen van aramidevezel (Twaron) te ondervangen. Hiervoor heeft het bedrijf in Arnhem een eigen recyclingfaciliteit gebouwd. Het bedrijf verzamelt daar niet alleen oude aramidelijnen die aan het einde van hun levensduur zijn, maar ook hoogwaardig aramide-restafval van kabelfabrikanten. In de faciliteit in Arnhem wordt dit materiaal tot pulp vermalen, waarna het in nieuwe producten verwerkt kan worden.
Er hangen verschillende milieuvoordelen aan het recyclen van de Twaron-kabels, stelt Teijin Aramid. In eerste instantie worden er minder kabels gedumpt en verbrand; ten tweede scheelt het gebruiken van recyclebare materialen voor het vervaardigen van Twaron-pulp in de broeikasgasuitstoot. Volgens Teijin bespaart elke kilogram gerecyclede aramide 6 kg aan CO2-uitstoot.