Indra Waardenburg
- 5 x nauwkeuriger
- Over 2 jaar op de markt
Over zo’n twee jaar kunnen microchirurgen tijdens reconstructieve operaties gebruik maken van een operatierobot om zenuwbanen, bloed- en lymfevaten preciezer en makkelijker te kunnen hechten. Dat meldt het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).
Het eerste prototype van de microchirurgierobot vloeide voort uit de eerdere vraag vanuit het MUMC+ aan de TU/e om een robot te ontwikkelen die kon helpen bij operaties die met zoveel nauwkeurigheid moeten worden uitgevoerd, dat er maar weinig chirurgen beschikbaar voor zijn.
De operatierobot bevat twee joysticks in de vorm van pincetten en twee voetpedalen die de chirurg bedient. De software van de robot vertaalt de bewegingen van de chirurg op schaal naar de robotarmen die een scalpel, pincet of ander gereedschap vast hebben. Hierdoor kan de robot tot vijf keer nauwkeuriger werken dan een chirurg. Daarnaast filtert de software handtrillingen eruit en ondersteunt deze zogenoemde force feedback, wat bijvoorbeeld weerstand simuleert.
De robot staat de komende twee jaar in het MUMC+ voor de eerste klinische tests. In eerste instantie zal het ziekenhuis de robot inzetten bij het herstellen van lymfevaten om lymfoedeem tegen te gaan. In de toekomst kan de microchirurgierobot mogelijk ook een bijdrage leveren op het gebied van urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie, aldus het MUMC+.
Voor de doorontwikkeling van deze operatierobot, waar dr.ir. Raimondo Cau twee jaar geleden op de TU/e op promoveerde, is vorige week het spin-off bedrijf MicroSure opgericht.