Open standaard voor ERTMS-interface

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Tijdens zijn tweejaarlijkse symposium op 31 maart presenteerde ingenieursbureau Movares een nieuw open-innovatieconcept dat de uitrol van het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS moet versnellen. Samen met het Belgische ERTMS Solutions nodigt Movares verschillende marktpartijen uit om samen een open standaard te ontwikkeling voor de communicatieprotocollen tussen de verschillende systemen die deel uitmaken van ERTMS Level 2.

‘Er moet nu gewoon werk gemaakt worden van de uitrol van ERTMS’, zegt initiatiefnemer Frits Makkinga van Movares. ‘Door het ontbreken van standaard interfaces kunnen systemen van verschillende leveranciers niet uitgewisseld worden en zijn spoorbeheerders al snel afhankelijk van één leverancier. Met een open standaard kan men kiezen tussen verschillende aanbieders en kunnen de prijzen concurrerend worden.’

Het OpenRBC-concept draait om de zogenaamde Radio Block Centers (RBC), zendstations langs het spoor die berichten naar de trein sturen en berichten vanuit de trein opvangen. De uitwisseling van berichten tussen trein en RBC zijn Europees gestandaardiseerd. Dat is echter nog niet het geval voor de communicatie tussen RBC’s en de systemen langs het spoor die controleren of de rijweg veilig is en vervolgens een rijtoestemming geven; de zogenaamde interlockings. OpenRBC moet hiervoor een open standaard ontwikkelen.

‘Dat doen we samen met de markt’, vertelt Makkinga. ‘Alle partijen kunnen meedoen. Het mooie aan open innovatie is dat het verrassende wendingen op kan leveren en we zien nu dat het razendsnel gaat.’ Strukton Rail heeft zich inmiddels als partner bij het project aangemeld en in maart werd een overeenkomst gesloten met DB Netze, de Duitse spoorbeheerder, en het Duitse bedrijf Berner & Mattner. Ook elders, zowel binnen als buiten Europa, is er veel interesse.

‘Nu is de tijd rijp voor standaardisatie van de interfaces, maar spoorbeheerders kunnen pas echt de vruchten gaan plukken als meerdere partijen zich aansluiten’, aldus Makkinga. De eerste tekenen zijn in ieder geval goed. ‘We zijn nu bezig afspraken te maken met diverse railinfrabedrijven in Europa, waaronder ProRail en INFRABEL in Belgïe.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: