Bart Stam
- Lean Ships
- Doel: 25 % zuiniger schepen
Het Europese innovatieproject Lean Ships moet tal van nieuwe technologieën opleveren die schepen minimaal 25 % zuiniger maken en de uitstoot van CO2, SO2, NOx en fijnstof drastisch naar beneden brengen. Damen Shipyards is gastheer voor de aftrap op 16 en 17 juni in Gorinchem.
Door zwavelhoudende diesel, stook- en gasolie stoot de scheepvaart aanzienlijke hoeveelheden CO2, NOx, SO2 en fijnstof uit. Het innovatieproject Lean (low energy and near to zero emission) Ships, opgezet met geld uit het Horizon 2020 programma, moet schonere brandstoffen als lng, cng en methanol stimuleren, net als nieuwe maritieme technologieën voor een zuiniger en schonere scheepvaart.
Doel is om in acht deelprojecten het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van kleinere en middelgrote schepen met minimaal een kwart terug te dringen. De emissies van SOx, NOx en fijnstof moeten zelfs tot 100 % naar beneden. Bij Lean Ships zijn 46 rederijen, scheepswerven, maritieme toeleveranciers en onderzoeksinstituten betrokken uit twaalf Europese landen. Er doen twaalf Nederlandse bedrijven en kennisinstituten mee, waaronder MARIN, Wagenborg en Wärtsila Nederland.
Nederland speelt volgens Pieter Huyskens, researchmanager van Damen Shipyards, een prominente rol. ‘Niet alleen coördineert Damen het project, Netherlands Maritime Technology doet samen met zijn Duitse en Italiaanse partners het projectmanagement.’
Over de rol van Damen zegt Huyskens: ‘Enerzijds rapporteren wij over de voortgang aan de Europese Commissie, anderzijds doen wij mee aan twee projecten.’ Samen met Svitzer en MTU ontwikkelt Damen een havensleepboot op cng (gecomprimeerd aardgas). Het tweede project is de ontwikkeling van dual-fuel scheepsmotoren (diesel en methanol) van 200 tot 250 kW voor bijvoorbeeld offshore serviceschepen.
Lean Ships krijgt een subsidie van € 17,2 miljoen voor vier jaar.