Op naar 3d-detectie

Leestijd: 2 minuten

Armand van Wijck

Er is momenteel een ontwikkelingsslag gaande binnen de cameradetectie: het in 3d detecteren van mensen. Volgens prof.dr. Dariu Gavrila van Daimler Research en de Universiteit van Amsterdam (UvA) is het zelfs ‘de heilige graal van dit vakgebied’.

Gavrila en andere wetenschappers spraken afgelopen week tijdens een congres op de Hogeschool van Amsterdam over de laatste technieken op het gebied van geavanceerde cameradetectie.

Gavrila vertelde onder meer over het perfectioneren van de zogenaamde agressiedetector die de UvA heeft ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer er bijvoorbeeld op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstaat, registreren een aanwezige camera en microfoon beeld en geluid en zetten dit om in een alarmsignaal voor de politie. Gavrila daarover: ‘Wat we qua beeldregistratie nu toegevoegd hebben, is de mate van interactie tussen personen. Het agressieniveau kunnen we benaderen aan de hand van de afstand tussen twee personen en de oriëntatie van de lichamen ten opzichte van elkaar.’

Gavrila laat met een filmpje zien dat het systeem nog steeds niet naar behoren werkt: feestende mensen geven ook een agressiesignaal af. ‘Het plan is nu om de agressiekenmerken te upgraden. We zijn oorspronkelijk begonnen met kenmerken die we uit 2D gehaald hebben door de beweging van pixels vast te leggen. We willen nu personen gaan detecteren in 3D, zodat we bijvoorbeeld weten wie er vooraan staat en de lichaamsoriëntatie nog beter kunnen bepalen’, aldus Gavrila.

Ander interessant werk zijn recente testen van Daimler met haar voetgangersdetectiesysteem. Dit systeem laat een auto automatisch remmen wanneer een voetganger plots de straat oversteekt. Gavrila: ‘Wat nieuw is, is dat de auto nu ook een keuze kan maken om automatisch uit te wijken wanneer de computer berekent dat door alleen te remmen niet op tijd tot stilstand gekomen kan worden. Binnen driehonderd milliseconden kan het systeem een keuze maken tussen remmen of uitwijken en is daarmee sneller dan een mens.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: