redactie
Nu een groot deel van het land verplicht thuiswerkt, zal er veel gebruik gemaakt worden van (video-)conferencing. Sommigen, zoals onderzoekers met internationale teams, zijn hier al lang aan gewend. Maar dat geldt niet voor iedereen. Hoe pak je het video-vergaderen aan? Welke diensten kun je gebruiken? En wat zijn de etiquette?
Via verschillende telecomdiensten, zoals KPN, is het mogelijk om met je gewone (mobiele) telefoon een conference call op te zetten. Als je het klein houdt kun je ook met maximaal vier personen bellen via WhatsApp.
Video-vergaderen
Soms is een video-gesprek handiger. Zeker als je je collegae anders weken niet kunt zien. Het meest bekende programma hiervoor is Skype. Hiervoor moet je wel een account aanmaken en op je smartphone is het nodig om een app te installeren.
Er bestaan ook een aantal opties als je het laagdrempeliger wilt houden. Wetenschaps- en techniekjournalist Krijn Soeteman heeft op zijn blog een aantal – voornamelijk gratis en opensource – diensten op een rijtje gezet die in elke browser werken. ‘Je stuurt iemand een link en gaan met die banaan’, schrijft hij.
Hij noemt ook kort Zoom. Deze dienst heeft veel opties, maar je heb een login en apart programma nodig. De gratis versie werkt tot max. 100 gebruikers, maar stopt het gesprek al na 40 minuten.
Via de website Mural kun je online een interactieve brainstormsessie of een presentatie houden. Je hebt hier wel een account voor nodig, maar dan kun je samen afbeeldingen delen, post-its plakken en tekenen op digitale whiteboarden.
Etiquette
Om een video-vergadering prettig en nuttig te houden, kan het goed zijn om je een aan een aantal etiquette te houden.
Zelf nog tips voor alle nieuwe video-vergaderaars? Laat het ons weten op: redactie@tw.nl.