Onenigheid rond werkzaamheden Panamakanaal

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het consortium dat werkt aan de bouw van de nieuwe sluizencomplexen van het Panamakanaal dreigt het werk neer te leggen.

De werkzaamheden aan de nieuwe sluizencomplexen van het Panamakanaal verlopen niet vlekkeloos: op 30 december stelde het consortium GUPC (bestaande uit het Spaanse Sacyr Vallehermoso, het Italiaanse Impregilo, het Panamese Constructora Urbana SA en het Belgische Jan De Nul) een ultimatum van 21 dagen om met een oplossing te komen voor een kostenoverschrijding van 1,6 miljard dollar (€ 1,18 miljard) op het project.

Het consortium bouwt de nieuwe sluizencomplexen die de toegang tot het Panamakanaal voor grotere schepen mogelijk moet maken. Er is echter onenigheid ontstaan over het gebruik van lagekwaliteitcement: GUPC heeft in zijn voorstel het gebruik van dit cement opgenomen, maar vanwege de beperkte levensduur (het vernieuwde kanaal zou het hierdoor niet langer dan honderd jaar uithouden) wil opdrachtgever ACP (Panama Canal Authority) cement van hogere kwaliteit gebruiken. Dit betekent echter een extra kostenpost van € 1,18 miljard en GUPC wil deze extra kosten niet voorschieten.

Tot het ultimatum van GUPC is verlopen, blijft het consortium gewoon doorwerken. GUPC verwacht dat ACP binnen de gestelde deadline zal reageren en dat er gekozen zal worden voor het goedkopere alternatief, waardoor de extra kosten van 1,18 miljard euro uitblijven.

ACP beweert op zijn beurt dat het consortium de redenen om het werk eventueel stil te leggen niet goed heeft onderbouwd. De werkzaamheden zouden volgens het contract alleen mogen worden stilgelegd wanneer de opdrachtgever de rekeningen niet binnen de gestelde tijd betaalt en daar is geen sprake van. GUPC moet de extra kosten dan ook eerst zelf dragen.

Het expansieproject van het Panamakanaal is voor 72 % voltooid; de bouw van de nieuwe sluizencomplexen voor 65 %. De opleverdatum van de sluizencomplexen is eerder al verschoven van oktober 2014 naar juni 2015.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required