Ondernemers produceren oplossing voor windmolens Vattenfall

Leestijd: 2 minuten

Mark van der Heijden

Een groep ondernemers uit Wieringerwerf produceren 140 zogeheten ‘monopile covers’, een nieuw, circulair product gemaakt van composiet, dat dient om de funderingspalen voor windmolens op zee af te dichten. In augustus worden de eerste 40 covers opgeleverd, het jaar erop nog eens honderd.

Vattenfall bouwt de komende twee jaar 140 windturbines voor de Nederlandse kust. In de funderingspalen, die tot net boven het zeewater reiken, bevinden zich onder andere elektrische installaties, werkplatforms en ladders voor medewerkers. Deze ruimte moet goed kunnen worden afgedicht tot de paal van de turbine op de funderingspaal wordt gezet.

Tot dusver gebruikte Vattenvall daarvoor een afdichting van staal of aluminium, die daardoor veel energie kostte om te produceren en niet kon worden hergebruikt. De vier ondernemers uit Wieringerwerf bieden wel een duurzame oplossing.

‘Zie het als een herbruikbaar hoedje van composiet’, zegt Leo Theuws, directeur van Theuws Polyester. ‘De cover die wij hebben ontwikkeld, bestaat uit een aantal panelen van composiet die als taartpunten in elkaar passen. Er zit een toegangsdeur in en technische details voor onder andere de invoer van kabels. De panelen zijn lichtdoorlatend, zodat medewerkers met daglicht kunnen werken. Als de bouw van het windpark is voltooid, nemen we de panelen terug. Deze worden hergebruikt bij volgende projecten. Het product is dus volledig circulair en kostenbesparend.’

Na een eerste positieve proef op een testfundering op de Maasvlakte door o.a. Theuws hebben de vier bedrijven elkaar gevonden en een consortium opgericht, Composite Cover Manufacturing (CCM). Theuws neemt de productie van de covers op zich, CCM zal alle diensten on site verlenen en na afloop van de bouw alle panelen terugnemen om ze opnieuw te gebruiken voor andere projecten.

De opdracht zal voor 10 tot 15 mensen werk bieden, zegt Wil Dinnessen, managing director van CCM. Hij ziet groeimogelijkheden. ‘De offshore windmolenbranche is een gigantische industrie en iedere producent zit met dezelfde uitdaging. We willen dé internationale leverancier worden van herbruikbare offshore afdichtingen voor paalfundaties. We zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Er al internationale interesse, o.a. uit Groot Brittannië en Taiwan.’

Lees ook

Nieuwsbrief