Onderhoudssector kent laag ziekteverzuim

Leestijd: 2 minuten

Ellen den Broeder

Het kinderliedje over Kortjakje die altijd ziek zou zijn, gaat niet op voor onderhoudstechnici. Bij hen ligt het ziekteverzuim namelijk 25 % lager dan het landelijk gemiddelde: iets om trots op te zijn in deze sector. Het doet de vraag rijzen wat er in onze technische onderhoudssector toch aan de hand is dat er zo’n laag ziekteverzuim heerst.

Het percentage ziekteverzuim in de onderhoudssector bedraagt 3,7 % en ligt nog steeds onder het landelijk gemiddelde van 4,9 %. Omgerekend betekent dit, dat van elke duizend te werken dagen er 49 zijn verzuimd vanwege ziekte. In onze sector zijn dat dus maar 37 dagen. Verreweg de meest genoemde klacht is zware verkoudheid en griep. Een kwart van het verzuim was afkomstig van werknemers die psychische klachten hadden.

De meeste beroepsziekten, circa tweederde van de gevallen, komen voor bij werknemers boven de veertig jaar. De gevolgen van een beroepsziekte zijn groot. In 83 % leidt de ziekte tot tijdelijke en in 6 % tot blijvende arbeidsongeschiktheid. De economische sectoren met het hoogste aantal nieuwe gevallen per 100.000 werknemers zijn industrie, vervoer en opslag, overheid, onderwijs en bouwnijverheid.

Als je tevreden naar je werk gaat, omdat je daar plezier hebt, neemt de kans op verzuim af. Werknemers in onderhoudsorganisaties zijn over het algemeen tevreden over de inhoud van het werk, de mensen en de cultuur binnen de organisatie en waarderen flexibiliteit van de werktijden. Ze zijn trouwens minder tevreden over het salaris, de doorgroeimogelijkheden en de reistijd. Ik vraag me af of het ziekteverzuim wellicht nog lager zou kunnen worden wanneer werkgevers de wensen van hun maintenanceprofessional nog meer honoreren. Niet alleen werken met de nieuwste technologieën, maar ook een beter salaris en de mogelijkheid om op langere termijn carrière te maken, zijn vooruitzichten die de beroepsgroep kan motiveren.

We kunnen trots zijn op de maintenanceprofessionals die blijkbaar een sterk commitment aan hun werk geven en ook lol in hun werk hebben. Beide punten dragen bij aan het lage ziekteverzuim. Ook trots kunnen we zijn op onze werkgevers die hun bijdrage al leveren. En ik noem in dit compliment ook maar even de sterke daling in het aantal veiligheidsincidenten, hetgeen niet alleen een goede trend is, maar ook bijdraagt aan het lage ziekteverzuim. Onderhoudsprofessionals houden van hun werk, zijn gezondere bikkels dan in andere beroepsgroepen en verdienen onze trots.

De aandacht mag echter niet verslappen, want in 2030 vormt de groep werknemers in de leeftijdscategorie 55–64 in veel Europese landen waarschijnlijk 30 % of meer van de beroepsbevolking, en werknemers moeten langer doorwerken. Er moeten daarom inspanningen worden geleverd om ervoor te zorgen dat de omstandigheden tijdens het arbeidsleven gezond zijn.

 

Ellen den Broeder-Ooijevaar, Verenigings Manager NVDO (Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud

Ellen den Broeder zal dit jaar twaalf keer een gastcolumn schrijven – en de vele facetten en het belang van onderhoud en asset management in onze samenleving belichten.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required