Olympisch Stadion Londen is klaar

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

Het Olympisch Stadion in Londen wordt na 2012 gedeeltelijk afgebroken en dan weer opgebouwd tot een voetbalstadion.

De bovenste ring, die plaats biedt aan 55.000 toeschouwers, is daarom makkelijk te demonteren.

 

Drie maanden voor de geplande datum heeft Lord Sebastian Coe de laatste zode gelegd in de grasmat van het Olympisch Stadion. De bouw begon in mei 2008 met het plaatsen van een fundering van vijfduizend betonnen palen van twintig meter lengte. Het stadion zal tijdens de Spelen plaats bieden aan tachtigduizend toeschouwers. Alleen de atletiekbaan moet nog worden gelegd.

 

Het belangrijkste motto van de spelen in Londen is ‘legacy’ (erfenis). De nieuwbouw moet na de spelen een functie hebben om een investering van elf miljard euro te rechtvaardigen in zware economische tijden. Athene liet zien hoe het niet moet. Het Olympische complex van 2004 is nu een spookstad terwijl Griekenland zucht onder een enorme schuld.

 

Uiteenlopende eisen

Bill Grose, projectmanager van ingenieursbureau Arup, meent dat het moeilijk is twee vliegen in één klap te slaan. Grose: ‘De tijdelijke en de permanente functies stellen zeer uiteenlopende eisen aan de projecten. De atleten verdienen de beste faciliteiten die ze kunnen krijgen, maar East London heeft behoefte aan gebouwen die geschikt zijn voor veel langer gebruik.’ East London is een van de armste wijken van Groot Brittanië.

 

Er is na 2012 geen behoefte aan een stadion voor tachtigduizend mensen met een atletiekbaan. Toch moet het Olympisch Stadion (kosten zeshonderd miljoen euro) na de Spelen een permanente functie krijgen. De hele bovenste ring met 55.000 tijdelijke zitplaatsen zal daarom worden afgebroken. Alleen het onderste deel met 25.000 zitplaatsen blijft dan staan. Om het demonteren mogelijk te maken is de bovenste ovale ring gemaakt van een licht stalen frame. In het hele stadion zit slechts tienduizend ton staal (in het Olympisch Stadion van Beijing zit veertigduizend ton staal). Alle verbindingen zijn gemakkelijk te bereiken en los te maken.

 

Tweederde van de zitplaatsen is overdekt met een 28 meter breed dak van gewoven polyester, dat is gecoat met polyvinylchloride. Het kunststof dak ligt op kabels die gespannen zijn tussen een dakspant langs de periferie van het stadion en een ring in het midden. Het lichte dak is niet verbonden met de zware betonnen basis omdat verschillen in thermisch gedrag dan tot problemen zouden leiden.

 

West Ham Utd

De Olympic Park Legacy Company heeft bepaald dat West Ham United na de spelen het stadion mag gebruiken. Deze voetbalclub moet dan eerst de tijdelijke bovenbouw afbreken en voor 110 miljoen euro het stadion weer opbouwen (met een nieuw dak) zodat er zestigduizend mensen in kunnen. West Ham heeft beloofd de atletiekbaan intact te laten.

 

Concurrent

De Londense concurent Tottenham Hotspur had aangegeven maar liefst driehonderd miljoen euro te willen investeren in het ombouwen van het stadion tot een groot voetbalstadion. Dit is vooral afgewezen omdat in dit plan de atletiekbaan wordt gesloopt.

 

Het ombouwen van een Olympisch Stadion is niet nieuw. Het Olympisch Stadion in Atlanta werd na de spelen van 1996 omgebouwd tot een honkbalstadion voor de Atlanta Braves.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required