Oliestaat Texas is windenergiewalhalla

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Technology Review, het tijdschrift van het Amerikaanse MIT, trok door de vlakten van West-Texas om de wind­revolutie te aanschouwen.

Deze oliestaat heeft een geïnstalleerde windcapaciteit van 18.000 MW, evenveel als heel Spanje. Een vergunning is niet nodig, dus zijn er plannen voor nog eens duizenden megawatts aan windenergie. Als het hard waait levert de wind 40 % van alle stroom die Texas gebruikt.

Wat verklaart het succes? In de eerste plaats waait het vrij constant in West Texas. In de tweede plaats investeerde de staat zeer vroeg € 5,7 miljard in transmissielijnen die de elektriciteit naar de grote steden brengt. Texas kan dit doen omdat het als enige staat zijn eigen netwerk heeft. Voor investeringen is nooit overleg nodig met buurstaten. Alles zit eigenlijk mee. Toch is de geïnstalleerde capaciteit minder dan 20 % van het totaal en waren de CO2-emissies in 2013 5 % hoger dan het jaar daarvoor. Binnenkort worden federale subsidies afgeschaft en zullen windturbines op prijs moeten concurreren met gasgestookte centrales.

Lees ook

Nieuwsbrief