Offshore windturbines en brekende golven

Leestijd: 2 minuten

Jan Spoelstra

Windmolens op zee moeten vaker gerepareerd worden dan windmolens op land. Dit zou te maken kunnen hebben met brekende golven, zo onderzochten Marin en ECN.

Onderzoeksinstituut Marin onderzocht samen met Energiecentrum ECN het effect van brekende golven op offshore windmolens. De onderzoekers presenteerden het resultaat op het Offshore Wind Seminar dat Marin begin november organiseerde. In een extreem geval maten de onderzoekers op turbineniveau een horizontale versnelling van het water van 0,5 g (de valversnelling op aarde).

 

Het Wageningse onderzoeksinstituut bezit veel kennis op het gebied van het effect van golfslag op offshore installaties en schepen en wil die inzetten om duurzame energiewinning op zee mogelijk en betrouwbaar te maken. Bas Buchner, Adjunct Directeur van Marin en leider van het Renewable Energy Team van het onderzoeksinstituut, licht toe: ‘We hebben wel gekeken naar de meest extreme omstandigheden. Zware stormen en golven die precies op de mast van een windmolen breken. En terecht, want als in onze ondiepe Noordzee met verraderlijke golfslag een windpark staat met tweehonderd windmolens, dan staat er altijd wel een windmolen op de meest ongunstige plek.’

 

Er staan al veel windmolens op zee, en de vraag rijst of dergelijk onderzoek niet eerder plaats had moeten vinden. ‘Energiebedrijven gaan nog veel windturbines bouwen, ook in gebieden met hogere golven dan waar windmolens nu staan opgesteld’, aldus Buchner, ‘Daarnaast is het nog niet tot in detail duidelijk waardoor windmolens op zee vaker gerepareerd moeten worden dan windmolens op land. De corrosieve omstandigheden in zout zeewater is uiteraard één effect, maar er is simpelweg nog nooit gekeken naar het effect van brekende golven op offshore windturbines.’

 

Marin presenteerde welke krachten in de constructies optreden, ECN gaat nu kijken of de techniek, zoals de tandwielkasten en de elektronica de krachten aankunnen.

 

Samen met enkele andere partners zijn Marin en ECN momenteel bezig om een zogenoemd joint industry project onder de naam WiFi (Wave impacts on Fixed turbines) op te zetten. Het doel van dit project is om een ontwerpmethodologie te ontwikkelen voor offshore windmolens die rekening houdt met de effecten van hoge en brekende golven op deze energieopwekkers.

Lees ook

Nieuwsbrief