Nuna 7 draait proef op Zandvoort

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Het Nuon Solar Team onthulde op 2 juli al de zonneauto, waarmee het in oktober in Australië de World Solar Challenge gaat rijden, maar gisteren toonden de Delftse studenten op het Circuit Park Zandvoort dat de Nuna7 er ook in de praktijk klaar voor is.

De zonnewagen nam het in Zandvoort op tegen zijn voorganger uit 2011 (Nuna6) en andere elektrische auto’s, waaronder de Fisker Karma en de nieuwe Tesla en versloeg ze allemaal op efficiëntie. Ook coureur Leslie Nooteboom toonde zich enthousiast: ‘We gebruiken technieken die nog niet eens commercieel verkrijgbaar zijn. Na alle rem-, slalom- en hoge snelheidstesten kan ik met zekerheid zeggen dat we een geweldige wagen hebben neergezet die zich kan meten aan de zonnewagens van alle andere topuniversiteiten.’

De regels van de tweejaarlijkse World Solar Challenge worden elke editie aangepast, zodat de teams steeds een compleet nieuwe auto moeten ontwerpen. Zo heeft de Nuna 7 dit jaar voor het eerst vier wielen en bevindt de cockpit zich niet in het midden, maar aan de rechterzijde van het superzuinige voertuig. Ondanks de toevoeging van een extra wiel weegt de auto niet meer dan 150 kg en kan hij een topsnelheid van maar liefst 185 km/h halen (40 km/h sneller dan zijn voorganger). De wagen wordt van energie voorzien door een paneel met 6 m2 silicium zonnecellen.

Het Nuon Solar Team hoopt met deze wagen de wereldbeker dit najaar weer terug naar Nederland te halen. Het team won de eerste vier keer de World Solar Challenge (gehouden sinds 2001), maar moest in de laatste twee edities genoegen nemen met een tweede plaats. Dit najaar zullen 48 studententeams uit 26 landen meedoen, waaronder behalve de Delftse studenten ook de RED Engine van de Universiteit Twente.

Lees ook

Nieuwsbrief