Noorden zoekt ingenieurs

Mark van Baal

Noorderlink, een samenwerkingsverband van grote werkgevers in Noord-Nederland, organiseert de actie ‘proefwerken in de techniek in Drenthe’ om ingenieurs en bèta’s naar het noorden te lokken.

Brabander Jan Heijmans (47) wilde met zijn gezin wonen met uitzicht op landerijen. Aangezien zijn wensen in Brabant onbetaalbaar waren, zette de elektrotechnisch ingenieur zijn cv met de tekst ‘zoekt uitdaging in het noorden’ op de nationale vacaturebank.

Binnen een minuut belde een recruiter. Hij vond een baan bij advies- en inge­nieursbureau Grontmij in Zwolle en liet een huis bouwen in het Drentse dorp Zweeloo. Nu hij als teamleider Rail een paar moeilijk vervulbare technische vacatures heeft, wil hij meer ingenieurs naar Drenthe lokken.

Installatiebedrijf Cofely en olie- en gaswinningsbedrijf NAM kampen met hetzelfde probleem. De NAM heeft jaarlijks een stuk of tien nieuwe reservoir engineers nodig.

Op vrijdag 7 november kunnen geïnteresseerde ingenieurs een dag meelopen bij deze drie bedrijven. ’s Avonds en zaterdag worden ze warm gemaakt voor ‘de ruimte, de natuur en de gemoedelijke en nuchtere sfeer in Drenthe’. ‘Uiteindelijk gaat er om wat je beschouwt als je loopbaananker’, zegt Heijmans.

Nu er geen banen voor het leven meer zijn, werpt zich de vraag op of er altijd werk zal zijn voor ingenieurs die de stap naar Drenthe hebben gemaakt. Het doel van deze campagne is om het klimaat te veranderen, zegt Heijmans. Doordat veel jonge ingenieurs denken dat ze in de Randstad moeten zijn om carrière te maken, trekken ook bedrijven naar de Randstad. ‘Als ingenieurs deze kant op komen, dan komen de bedrijven vanzelf.’ Bovendien, zegt Heijmans, werft hij voor dermate moeilijk vervulbare functies, dat ingenieurs die daarvoor komen, altijd baanzekerheid zullen hebben.

Tenslotte, benadrukt hij, is Drenthe helemaal niet zo ver weg als veel Randstedelingen die dagelijks een uur in de file staan, denken. ‘Met tien minuten meer rijden, zit ik, zonder file, ook in de Randstad.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required