NLR doet full scale test bij -55 °C

Leestijd: 1 minuut

Mischa Brendel

Het NLR heeft door een full scale test van een vliegtuigonderdeel uit te voeren bij een temperatuur van -55 °C een wereldprimeur in handen: niet eerder werd een duurtest op volledige schaal bij een zo lage temperatuur uitgevoerd.

Het NLR test in opdracht van het Belgische ASCO Industries de flap tracks van de CSeries van de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier. De proef is onderdeel van het testprogramma dat de CSeries een certificatie op moet leveren. ASCO Industries levert Bombardier de flap tracks; de geleidingen van de kleppen die zich achter in de vliegtuigvleugel bevinden. Flap tracks worden gebruikt om het draagvermogen van de vleugel te regelen.

Dankzij een hydraulische installatie kan het NLR op de flap tracks dezelfde belasting uitoefenen als tijdens een vlucht kan voorkomen. De testinstallatie van NLR bevat zes hydraulische cilinders: drie verticale en drie horizontale. ‘De verticale cilinders oefenen de luchtdruk op de flap tracks uit’, vertelt Rens Ubels, projectleider bij NLR. ‘De horizontale cilinders zijn voor de zijwaartse belastingen en om het correcte bewegingspatroon aan te brengen.’ De flap tracks worden onder verschillende hoeken getest voor de simulatie van opstijgen, vliegen en landen.

De temperatuur van -55 °C behaalt het NLR met behulp van vloeibare stikstof. De proeven vinden plaats in een kast, die zich in een grotere kast bevindt. Ubels: ‘De tweede kast is om te voorkomen dat verdampt stikstof in de lucht vrijkomt.’ Aan het einde van de test hebben de flap tracks er tweemaal zoveel gesimuleerde vlieguren op zitten als tijdens een operationeel gebruik van 25 tot 30 jaar.

‘Een deel van de vluchten doen we onder vervuilde condities, waarbij we de flap tracks vervuilen met vet en zand’, vertelt Ubels. ‘Maar ook testen we met de-icing, zoutoplossing en kerosine, allemaal stoffen die de onderdelen in de praktijk ook over zich heen krijgen.’

Lees ook

Nieuwsbrief