NLR breidt cockpitsimulator uit

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Het NLR breidde zijn cockpitsimulator in Amsterdam uit met Wide Visual, een projectiesysteem met een grote kijkhoek – 210° horizontaal en 50° verticaal – en een enorm hoge resolutie, waarmee het verschil in beleving tussen daadwerkelijk vliegen en de simulator weer een stap kleiner is geworden.

‘Voor de piloten die nu bij ons in de simulator zitten, is het net alsof ze echt naar buiten kijken’, zegt Chris Pols van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. 

Wide Visual bestaat uit drie led-projectoren die, elk met een resolutie van 2560 bij 1600 pixels, samen één beeld vormen op een zogenaamd backscreen, een kunststof scherm dat boven de hoofden van de piloten hangt. De piloten zien het beeld via een grote gekromde spiegel, in wezen een strakgetrokken folie, die achter de ramen van hun cockpit is gespannen.

Door het gebruik van led-lampen gaat niet alleen het energiegebruik omlaag, ook hoeft NLR de lampen minder vaak opnieuw af te stellen of te vervangen.

‘Het systeem is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige, waar achter elk van de vier ramen een eigen monitor hing. Die monitoren maakten zo’n hoek dat de piloot en de co-piloot niet over elkaars schouder mee konden kijken’, aldus Pols. Met de Wide Visual kan dat wel, wat bijvoorbeeld van belang is bij het simuleren van het taxiën. Hierbij moeten beide vliegers namelijk over elkaars schouder meekijken om andere taxiënde toestellen of obstakels tijdig te kunnen zien.

NLR gebruikt Wide Visual momenteel voor het Europese project Aristotel. Dit project is gericht op het voorkomen van ‘aircraft pilot coupling’, een fenomeen waarbij de pogingen van een piloot om het vliegtuig onder controle te krijgen juist leiden tot ongecontroleerde bewegingen van het vliegtuig.

Lees ook

Nieuwsbrief