Nieuwe nucleaire fabrieken Engeland

Leestijd: < 1 minuten

Herman Damveld

In Engeland woedt een discussie om opwerkingsfabriek THORP (Thermal Oxide Reprocessing Plant) in Sellafield, waar plutonium uit gebruikte brandstofstaven wordt teruggewonnen voor hergebruik, te renoveren of te vervangen door een geheel nieuwe opwerkingsfabriek.

THORP startte in 1994 en kampt voortdurend met moeilijk te repareren storingen.

 

Ook de fabriek naast THORP kampt al jaren met technische moeilijkheden. In de jaren negentig bouwden Engelse bedrijven een zogenaamde MOX-fabriek om plutonium te mengen met uranium: dat levert de zogeheten MOX-brandstof voor kerncentrales. MOX staat voor Mixed OXide fuel, wat betekent dat het een mengsel betreft van plutonium- en uraniumoxiden. Het plutonium is veelal afkomstig van ontmantelde kernwapens.

 

De MOX-fabriek kwam in 2001 in bedrijf en heeft een theoretische capaciteit van 120 ton per jaar, maar heeft het nooit goed gedaan, erkent de Engelse staatssecretaris van Energie, Jonathan Marland, nu. Er is in totaal slechts acht ton MOX gemaakt. Hij wil nu een nieuwe fabriek, die met bewezen technologie door het Franse Areva gebouwd moet worden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: