Nieuws
0

Nieuwe Maastrichtse betafaculteit nu al omstreden

Patrick Marx

De Universiteit Maastricht start in 2011 met het Engelstalige Maastricht Science College, een breed georiënteerde natuurwetenschappelijke bacheloropleiding. In een reactie roepen de andere universiteiten: er is geen plaats voor nog een bèta-opleiding. De strijd om het geld en de student lijkt losgebroken.

Op het Maastricht Science College kunnen studenten een brede natuurwetenschappelijke opleiding volgen zonder de angst vast te lopen in een monodisciplinaire studie die uiteindelijk toch niet bevalt. Fred Offerein, directeur van de opleiding: ‘Het tienerbrein is nog niet in staat om langetermijnkeuzes te maken. Na de bacheloropleiding zijn ze 22 tot 23 jaar en klaar voor een gerichte keuze voor een master.’ De unieke aanpak moet breed georiënteerde academici opleveren.

 

Vanaf 2012 wil het Maastricht Science College de master bio-based materials aanbieden, gevolgd door de master system biology. Voor de ontwikkeling van de eerste master kreeg de universiteit een overheidssubsidie. De chemie en life science-reuzen DSM en Sabic zijn mede initiatiefnemers van de master bio-based materials.

 

DSM steunt ook de bacheloropleiding. Offerein: ‘We willen studenten mee laten draaien in de laboratoria van DSM.’ Het Maastricht Science College krijgt locaties in Maastricht en op de Chemelot Research Campus bij DSM. De universiteit haalt haar kennis voor de opleiding bij haar buren.

 

Docenten van de universiteiten in het Belgische Hasselt en het Duitse Aken gaan in Maastricht lessen verzorgen. Deze moeten jaarlijks 100 tot 150 eerstejaars studenten gaan begeleiden.

 

Andere Nederlandse universiteiten zijn niet gelukkig met het Maastricht Science College. Ze wisten de accreditatie van de opleiding succesvol te voorkomen. De universiteit brengt het college daarom onder bij de bestaande faculteit Humanities and Sciences. Peter van Dam, woordvoerder van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven: ‘Nederland heeft teveel bèta-opleidingen. Onder druk van de overheid proberen we ze te concentreren. Gezamenlijk maakten we afspraken over het zo efficiënt mogelijk gebruik van het beschikbare budget. Hoewel de Universiteit Maastricht hier niet bij betrokken was, is ze er wel van op de hoogte. Het is daarom niet plezierig dat de universiteit dwars door die afspraken heen fietst.

 

We hopen nu op helderheid van de politiek. Het kan toch niet zo zijn dat deze ons van de ene kant verplicht de opleidingen te concentreren, en van de andere kant een nieuwe bèta-opleiding toestaat die meedeelt in de beschikbare middelen? Dit is niet in het belang van ons land.’

 

De Universiteit Maastricht reageert op de kritiek: ‘Het college van bestuur is zich niet bewust van het schenden van afspraken. Dat voor het Science College geen accreditatie zou zijn, verwerpt het bestuurscollege. Er is geen aparte registratie nodig, omdat hiertoe binnen het university college al voorzien is.’

www.maastrichtuniversity.nl/web/Faculties/FHS/MaastrichtScienceCollege.htm

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×