Nieuwe fabriek Innocent Drinks

Leestijd: 2 minuten

Bart Stam

Samen met Van Aken en Aronsohn heeft ingenieursbureau Kragten het ontwerp gemaakt voor een nieuwe smoothiefabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. Begin 2021 moet ‘The Blender’ van Innocent Drinks in productie gaan. Het moet de eerste CO2-neutrale fabriek van Europa worden.

‘Samen met architectenbureau Van Aken en Aronsohn Raadgevende Ingenieurs vormt ingenieursbureau Kragten een hecht consortium.’ Aan het woord is Jeroen Heijmans, projectleider bij de vakgroep Infratechniek van Kragten op het kantoor in Herten (gemeente Roermond). ‘Van Aken heeft het totaalontwerp gemaakt voor de nieuwe fabriek van Innocent Drinks op de Maasvlakte in Rotterdam en is tevens penvoeder en projectleider. Aronsohn is de constructeur en verzorgt het bestek, de detailtekeningen en berekeningen voor de betonconstructies.’

Kragten heeft het boven- en ondergrondse civieltechnisch ontwerp voor zijn rekening genomen. Dit zijn niet alleen de toegangswegen naar de nieuwe fabriek maar ook de riolering, de leidingen en de zuivering voor het proces- en afvalwater, het 4.800 m3 grote opvangbassin voor regenwater en de laadperrons voor vrachtwagens. Heijmans: ‘We hebben tevens het ontwerp gemaakt voor de olieafscheiders die zorgen voor zuivering van het afvalwater van de fabriek.’

Innocent Drinks, in 1998 opgericht door drie Londense studenten, geldt als Europese marktleider van smoothies. Daarnaast maakt het Britse bedrijf ook sappen en kokoswater. Innocent Drinks vult jaarlijks honderden miljoenen flesjes, grotendeels van gerecycled plastic en karton, voor consumenten in zeventien Europese landen.

‘Tot dusver had het bedrijf geen eigen productiefaciliteit op het vasteland van Europa,’ aldus Heijmans. Omdat het bedrijf duurzaamheid belangrijk vindt, viel de keuze op een braakliggend terrein in de Rotterdamse haven aan het Calandkanaal, de ‘Kop van de Beer’. Dit maakt onderdeel uit van de Maasvlakte.

Het grote voordeel van deze locatie is volgens Heijmans dat de fabriek uitstekend bereikbaar is voor aanvoer van grondstoffen en ingrediënten (bijvoorbeeld substraten) door zee- en binnenvaartschepen. Dit levert een flinke milieuwinst op ten opzichte van het transport met vrachtwagens. Heijmans merkt verder op dat een nieuw zonnepark de smoothiefabriek van elektriciteit gaat voorzien. ‘Innocent Drinks streeft met The Blender naar het certificaat BREEAM Excellent voor duurzaamheid,’ aldus Heijmans.

Geen eenvoudige opgave maar volgens de projectleider hebben Kragten, Aronsohn en Van Aken op alle onderdelen gezocht naar de ‘slimste, efficiëntste en duurzaamste’ oplossingen. Daarbij kregen zij hulp van Port of Rotterdam dat op deze locatie een zogeheten ‘Food Hub’ wil opzetten. Zo gaat het havenbedrijf de kades versterken. Op deze Food Hub, een terrein van 60 hectare, moeten diverse bedrijven zich gaan vestigen uit de agro- en foodindustrie. Innocent Drinks bijt het spits af.

Nadat het terrein in 2019 bouwrijp is gemaakt, is aannemer Dura Vermeer in februari begonnen met de bouw. ‘’Begin 2021 moet de fabriek klaar zijn,’ weet Heijmans. ‘In eerste instantie gaat het om vier productielijnen. Desgewenst kan het bedrijf de productie uitbreiden naar acht lijnen.’ The Blender moet jaarlijks zo’n 400 miljoen flesjes produceren.

Kragten werkt met zo’n tien specialisten aan het project. ‘Nu de bestekken en de ontwerpfase zijn afgerond, voeren we regelmatig overleg met Dura Vermeer over de uitvoering. Dat doen we met onze ontwerpers, technici en rioleringsspecialisten. Het is een dynamisch project waarvoor we alle kennis moeten inzetten,’ zo besluit Jeroen Heijmans.

 

Lees ook

Nieuwsbrief