Nieuwe elektrische bestelwagen: de Zolution

Leestijd: 2 minuten

Marit Smeets

Urban Mobility Systems heeft in samenwerking met City Hub een nieuw voertuig ontwikkeld: de Zolution. Dit elektrische voertuig heeft een laadruimte van 16 m3 en een laadvermogen van 1000 kg. De lithium accu heeft een capaciteit van 40 kWh. De bestuurder hoeft alleen een B-rijbewijs te hebben en door de kleine draaicirkel kan dit karretje zich soepel door de stad verplaatsen. Stadsdistributie is ook precies waar de Zolution voor is ontwikkeld.

Vracht- en bestelwagens in stadscentra stremmen de verkeersdoorstroming en zorgen voor milieubelasting. City Hub heeft daarom distributiecentra aan de rand van steden geplaatst. Hier kunnen goederen worden gebundeld en dan door de milieuvriendelijke bestelwagen Zolution naar de eindbestemming in het stadscentrum worden gebracht. Op deze manier rijden er geen CO2-uitstotende halflege vrachtwagens meer rond. Er staan al distributiecentra in Roermond, Amsterdam en Utrecht en ze zijn aan het uitbreiden naar andere steden.

De Zolution heeft geen chassis, de oplegcombinatie is gemaakt van een composiet, die sterk genoeg is om dragend te zijn. Omdat de Zolution geen chassis kent, is de laadvloer lager en is het uitladen van de containers en pallets een stuk gemakkelijker. Er hoeft nu namelijk geen hydraulische lift te worden gebruikt om de goederen uit te laden. Dit verhoogt ook het laadvermogen en de laadruimte omdat zo’n lift niet meegenomen hoeft te worden.

De laadruimte is een stuk groter dan dat wat de bestaande elektrische stadsvoertuigen, zoals de karretjes van Picnic. Die kunnen enkel pakketten bezorgen. De Zolution kan ook rolcontainers, pallets en ophangsystemen vervoeren. Hierdoor kan de Zolution supermarkten, kledingwinkels en horeca bevoorraden.

De Zolution is ontworpen om in de toekomst ook op waterstof te kunnen rijden. Er moet dan nog wel een brandstofcel in worden geplaatst. ‘Dat is op dit moment niet nodig omdat de actieradius voor nu groot genoeg is, maar als we verder zouden willen rijden zou dit van pas kunnen komen’ vertelt Rinse van der Woude, business developer bij CityHub.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: