Nieuw rubber ver­laagt energieverbruik transportbanden

Indra Waardenburg

Prof.dr.ir. Gabriel Lodewijks, hoogleraar Transporttechniek en Logistieke Techniek aan de faculteit 3ME van de TU Delft, heeft aangetoond dat het gebruik van aramides (kunststofvezels die onder andere in zeilen, kano’s en kogel- en scherfwerende vesten verwerkt zijn) bij de ontwikkeling van rubber transportbanden, het energieverbruik van deze banden met wel veertig tot zestig procent kan verlagen.

De nieuwe lopende band bestaat uit twee types aramidevezels, die het Arnhemse laboratorium van Teijin Aramid (een erfenis van AkzoNobel) ontwikkelde. ‘Het karkas bestaat uit Twaron’, vertelt Lodewijks. ‘Sulfron, een afgeleide van Twaron, wordt meegemengd met het rubber dat daar weer overheen komt.’ De aramides in de lopende band verhogen de elasticiteit, waardoor de rolweerstand afneemt. Daarnaast maken ze de band lichter. Lodewijks: ‘Het gebruik van Twaron in transportbanden is niks nieuws, dat gebeurt al sinds 1990. De toevoeging van Sulfron aan het rubber is echter een recente ontwikkeling.’

Met behulp van een model kon de Delftse onderzoeker voorspellen dat het nieuwe type transportband minder energie verbruikt en hiermee de emissie van bedrijven verlaagt. ‘Deze resultaten zijn met name interessant voor de mijnbouw en voor bedrijven als het Europees Massagoedopslagbedrijf, de grootste droge-bulkterminal in Europa, die veel gebruik maken van transportbanden’, aldus Lodewijks.

De volgende stap in het onderzoek is het meten van het energieverbruik aan een bandtransporteur met het nieuwe type band ter plaatse.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required