Niet door kennis gehinderd

Leestijd: 2 minuten

Erwin Boutsma

Jinek, 9 maart. Ik val in een talkshow zonder corona-experts, maar met een weerdeskundige, cabaretiers, een columnist, een schrijver. Een verademing, denk ik dan nog. Misschien gaat het wel over cultuur. U weet wel, dat containerbegrip van alles wat in goede tijden als bijzaak voor lief wordt genomen en in slechte tijden plots voor de essentiële kleur in het leven blijkt te zorgen.

Verwachtingsvol blijf ik hangen. Het blijkt te gaan over verkiezingsthema’s en het eerste agendapunt is helaas het vaccinatiepaspoort. Waarom denkt Jinek dat ik zit te wachten op de mening van een cabaretier over het vaccinatiepaspoort? De vaak grappige – maar hierin serieuze – Guido Weijers onderstreept mijn scepsis: ‘Ik zit niet in de risicogroep en als de kwetsbaren zijn gevaccineerd, hoef ik me toch niet meer te laten vaccineren als ik dat niet wil?’ Ik wachtte geduldig tot een van de andere gasten, of Jinek zelf, hier tegenin bracht dat je je ook vaccineert om een beschermend cordon te leggen rond de mensen die door ziekte of een falend immuunsysteem zelf niets aan een vaccin hebben.

Maar dat weerwoord kwam niet. Collega-cabaretier Steven Brunswijk mocht er zelfs nog aan toevoegen: ‘Het blijft gevaarlijk, dat kun je niet ontkennen. Liever niet.’ Het werd nooit helemaal duidelijk waar Brunswijk zo bang voor was. De sympathieke weervrouw Amara Onwuka gooide nog een schepje in de emmer der onwetendheid door te zeggen dat er een nieuw vaccin is ‘waar DNA inzit’ en waar te weinig transparantie over was. ‘Ik wil meer informatie, ik wil meer transparantie. Ik wil gewoon méér!’, besloot ze verongelijkt. Onwuka heeft blijkbaar nooit van Google gehoord en leest geen kranten, die best wel eens over vaccins berichten. Jinek liet haar begaan.

Vervolgens ging het gesprek over kernenergie, een tweede thema in de verkiezingen. Na de verplichte soundbites van de eveneens niet door enige kennis gehinderde man-in-de-straat (m/v), was het aan de gasten. Na wat politiek correcte uitwisselingen over het afvalprobleem, mocht de blijkbaar angstig aangelegde Brunswijk zeggen dat hij het ‘een beetje eng vond’ en daarom tegen kernenergie was. De grande finale kwam van de geweldige columniste Aaf Brandt Corstius, die opperde om het kernafval naar een andere planeet te sturen. ‘Ja, serieus’, reageerde ze op het gegniffel van de andere gasten, die misschien hetzelfde voor ogen hadden als ik: een Challenger-achtige ramp met een paar ton hoogradioactief afval aan boord.

Vertwijfeld moest ik denken aan een fragment uit de film ‘Billy Madison’, waarin een quizmaster reageert op het antwoord van kandidaat Adam Sandler: ‘Everyone is now a little dumber for having listened to it.’

Ik snakte naar een corona-expert of kernenergie-deskundige.

Lees ook

Nieuwsbrief