New York steeds kwetsbaarder bij orkanen

Teake Zuidema

De orkaan Sandy veroorzaakte in oktober 2012 in New York City negentien miljard dollar schade; alleen al het herstel van overstroomde subway-stations is begroot op vijf miljard.

Volgens Scientific American moet de stad zich beschermen met stormvloedkeringen en aanvullende maat­regelen.

Door veranderende zeestromingen is de zeespiegel langs de oostkust van Amerika sinds 1970 drie tot vier keer zoveel gestegen als het wereldwijde gemiddelde. In 2080 kan het water langs de oostkust een meter hoog zijn dan nu. Bovendien klinkt de bodem in met 0,1 cm per jaar. Zonder forse maatregelen zal New York dan eens in de twee jaar kampen met catastrofale overstromingen.

Jeroen Aerts van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit in Amsterdam noemt in Scientific American maatregelen die New York direct kan nemen: verhoogde ingangen van tunnels en subway­stations, zeeweringen rondom de laagste stadsdelen, waterkeringen bij centrales en
zuiveringsinstallaties. Men kan bestemmings­plannen gebruiken om nieuwbouw in lage delen tegen te gaan. Aerts publiceerde reeds in 2011 een rapport met aanbevelingen om New York klimaatbestendig te maken.

Aerts meent ook dat New York moet beginnen met een kosten-batenanalyse en een milieu-effectenonderzoek naar de bouw van stormvloedkeringen. Volgens Scientific American gaat de voorkeur uit naar een 8 km lange stormvloedkering – zoals die in het Russische Sint Petersburg – die Lower New York Bay compleet af kan sluiten. Een dergelijk plan van het Britse ingenieursbureau Halcrow is begroot op zeven miljard dollar.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required