Neutrino's toch niet sneller dan licht

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Waarschijnlijk reizen neutrinodeeltjes toch niet sneller dan het licht.

In een experiment bij het Europese onderzoeksinstituut CERN leek de theorie dat neutrino’s sneller kunnen reizen dan het licht bewezen toen Italiaanse onderzoekers vorig jaar met het meetinstrument OPERA metingen aan neutrino’s deden die in een rechte lijn reisden tussen CERN in Genève (Zwitserland) en Gran Sasso (Italië) en het er naar uitzag dat de deeltjes deze afstand aflegden met een snelheid die circa 60 nanoseconden boven de snelheid van het licht zit. De bevindingen zorgden voor veel rumoer in de wetenschappelijke wereld, omdat de ontdekking de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein zou ontkrachten.

Nu blijkt echter dat er een fout zat in de apparatuur die de onderzoekers voor hun experiment gebruikten: een verbindingsfout tussen een GPS-apparaat en een computer. Het zou hierbij gaan om een niet goed functionerende glasvezelkabel. CERN heeft inmiddels zelf bevestigd dat er inderdaad een probleem was met de GPS-verbinding; de eerdere meting kan echter alleen officieel worden ontkracht met nieuwe experimenten, waar het instituut momenteel aan werkt. De verwachting is echter dat de nieuwe metingen zullen bevestigen dat neutrino’s niet sneller dan het licht reizen.

Er kwamen al eerder bezwaren tegen de gevonden resultaten naar voren, onder andere door de Nederlandse natuurkundige Ronald van Elburg van de Rijksuniversiteit Groningen, maar deze bezwaren hielden geen stand.

Lees ook

Nieuwsbrief