Neste bouwt tweede biobrandstof fabriek in Rotterdam

redactie

De Finse brandstoffenfabrikant Neste gaat op de Maasvlakte een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van duurzame brandstoffen en grondstoffen voor de chemie. De uitbreiding van de productiecapaciteit komt deels naast de bestaande fabriek en deels op een nieuwe locatie op de Tweede Maasvlakte. Met de bouw is een investering van 1,5 miljard euro gemoeid. De nieuwe ‘raffinaderij van wereldformaat’ zorgt voor 100 extra arbeidsplaatsen.

“De beoogde uitbreiding geeft een grote impuls aan de energietransitie van het industriecluster in de Rotterdamse haven”, zegt CEO Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam. “We zien de voorgenomen keuze van Neste als bevestiging dat Rotterdam een geschikte locatie is voor dit soort bedrijven. De voorgenomen investeringen in Porthos en het waterstofprogramma zorgen voor een goede beschikbaarheid van duurzame waterstof in Rotterdam. Bovendien heeft Rotterdam een ijzersterke logistieke positie.”

Volgens Castelein is het niet eenvoudig om bedrijven te overtuigen dat Rotterdam de meest geschikte locatie is voor hun investeringen, nu in Nederland grote bouwprojecten stilliggen vanwege het stikstofdossier. In dit geval verwacht Neste zelf voldoende stikstofruimte beschikbaar te hebben voor de bouw van de fabriek. “Mocht dat niet het geval zijn, dan zal Havenbedrijf Rotterdam hierin faciliteren”, aldus Castelein.

De voorgenomen nieuwe investering van 1,5 miljard euro betreft de bouw van een fabriek die de productiecapaciteit voor duurzame brandstoffen (hernieuwbare diesel en Jet Fuel) en duurzame grondstoffen voor chemie in Nederland in één klap verdubbelt. De effecten van de beoogde investering zijn aanzienlijk. Niet alleen gaat het om meer dan honderd directe arbeidsplaatsen, ook levert de bouw van de fabriek ruim 4500 manjaren werk op. Tevens kan hierdoor circa 3,5 miljoen ton extra CO2-uitstoot per jaar worden bespaard.

Dankzij innovatie stelt de productielocatie op de Tweede Maasvlakte Neste in staat om laagwaardige rest- en afvalproducten te hergebruiken. Naast het produceren van duurzame brandstoffen voor het wegvervoer moet de beoogde fabriek ook duurzame grondstoffen voor de chemie en vliegtuigbrandstoffen gaan produceren. Het definitieve investeringsbesluit wordt eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

Neste is de grootste producent van hernieuwbare diesel ter wereld en gebruikt meer dan tien verschillende soorten afval- en restproducten als grondstof. Van een ‘traditioneel’ petrochemisch bedrijf is Neste in tien jaar tijd getransformeerd tot koploper op het gebied van duurzame biobrandstoffen met fabrieken in Finland, Singapore en Nederland. Sinds 2007 heeft Neste in Nederland ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd in duurzame activiteiten. Dat heeft geresulteerd in een kleine duizend banen.

Behalve in Rotterdam heeft Neste productielocaties in Sluiskil en Vlaardingen. Begin maart rondde het bedrijf de overname van de Rotterdamse Bunge Loders Crocklaan raffinaderij af waarmee het de voorbehandelingscapaciteit van grondstoffen sneller kan opschalen. Sinds 2019 heeft Neste haar wereldwijde hoofdkantoor van de ‘Sustainable Aviation Fuels’ divisie in Hoofddorp gevestigd. Sinds kort heeft Neste ook een minderheidsbelang in AFS, het bedrijf dat brandstof op Schiphol levert.

In een eigen persbericht zegt Neste dat het niet eenvoudig was een keuze te maken tussen de twee beoogde locaties voor de ‘raffinaderij van wereldformaat voor hernieuwbare producen’. Naast Rotterdam was ook het Finse Porvoo in de race, waar de fabrikant ook een productiefaciliteit heeft. “Er gelden voor beide locaties een groot aantal positieve factoren, maar het verschil in kosten weegt significant in het voordeel van Rotterdam”, aldus Neste.  

 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required