Joop Wenstedt
Op de grond van het voormalige hoofdkantoor van Volvo Car worden op de High Tech Automotive Campus (HTAC) te Helmond voor negentien miljoen euro aan nieuwe onderzoeks- en testfaciliteiten gebouwd.
Daarnaast worden nog enige miljoenen geïnvesteerd in opleidingsinstellingen die de campus aan zich wil binden, zoals de TU/e, Fontys, hogescholen te Arnhem en Nijmegen en regionale opleidingen zoals de ROC’s. Deze uitbreidingen moeten het aantal mensen dat op de campus werkt, verhogen van vijfhonderd naar duizend in een paar jaar.
Â
TNO, VDL, Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant en gemeente Helmond zijn de initiatiefnemers van de uitbreidingen. VDL zet een testcentrum op voor onderzoek naar productie-automatisering, laksystemen, las- en kunststoftechnologie. Onderdelen voor bussen, trucks en trailers kunnen hier worden getest. TNO gaat uitbreiden met faciliteiten voor elektrische auto’s en een lab voor driving guidance. Er komt ook ruimte voor startende bedrijven in de automotive industrie.
Â
Directeur Han van den Bremer van de HTAC: ‘We hebben twee weken geleden een handelsmissie naar China gehad met twintig partijen. We hebben diverse congressen bezocht en vele directies in de Chinese auto-industrie gesproken. Daar zijn goede contacten uit voortgekomen. We hebben onze faciliteiten aangeboden om vooral de kwaliteit van de Chinese auto’s op te waarderen naar Europees niveau. Daaronder zijn ook fabrikanten van elektrische auto’s, die een deel van hun ontwikkeling- en onderzoeksfaciliteiten in Helmond kunnen vestigen. Het is voor de Chinezen belangrijk te weten dat de HTAC als een toegangspoort tot Europa kan dienen voor hen. Zeker gezien de aanwezigheid van TÜV, TNO en TTAI, instellingen die onder andere door het doen van EuroNCap testen, waken over de kwaliteit van auto’s in Europa.’
Â
Onder de Chinese autofabrikanten waarmee wordt gesproken, zijn Geely (eigenaar van Volvo), Dong Feng, BYD en Foton. Daarnaast zijn er contacten met een aantal batterijleveranciers.