Nederlandse teams in de prijzen

Leestijd: 2 minuten

Hilde de Laat

Studententeams uit Wageningen en Delft zijn volop in de prijzen gevallen tijdens de jaarlijkse iGEM-competitie die plaatsvond van 27 t/m 31 oktober in Boston. iGEM (International Genetically Engineered Machine) is een internationale wedstrijd over synthetische biologie. Het team uit Wageningen presteerde het beste van de Nederlandse teams en werd tweede van de 300 participerende teams wereldwijd.

Het WUR-team werkte acht maanden voorafgaand aan de finale aan een bacterie die specifiek de varroamijt kan bestrijden. Teamlid Carina Nieuwenweg: ‘Deze varroamijt parasiteert op bijenkoloniën, een van de oorzaken van massale bijensterfte. Onze bacterie verspreidt enkel gif als hij deze mijt in de bijenkorf detecteert én als er genoeg bacteriën aanwezig zijn. Door specifieke receptoren is dit gif alleen schadelijk voor de mijt. De bacterie reguleert de gifproductie zelf, zodat de bijenhouder er minder omkijken naar heeft.’

Studententeam WUR werd tweede tijdens de jaarlijkse iGEM-competitie in Boston. Foto: Wim van der Zwaluw. 

Nieuwenweg werkte samen met acht master- en vier bachelorstudenten met allerlei verschillende studieachtergronden, zoals moleculaire levenswetenschappen en biotechnologie. ‘Het werken in een interdisciplinair team, het overleg met experts in het veld en het opzetten van een crowdfundingsactie voor de financiën, maakte het een intensief en supergaaf project’, aldus Nieuwenweg.

Het team van de TU Delft won in de onderdelen Best New Application Project, Best New Composite Part en Best Model. Zij wilden de microscopie verbeteren en ontwikkelden daarvoor een biolaser en biolens uit het eiwit van een zeespons. Teamlid Celina Reuvers: ‘Een bacterie met dit eiwit produceert een glaslaagje om zichzelf heen, waardoor hij meer licht kan opvangen. Naast microscopie kan de lens ook dienstdoen in zonnepanelen.’

Naast Delft en Wageningen deden ook teams uit Groningen, Eindhoven en Leiden mee. Groningen won in de categorie ‘Best Information Processing Project’ met hun bio-encryptie. Leiden en Eindhoven vielen helaas niet in de prijzen met hun eiwitplatform en moleculaire schakelaar.

Lees ook

Nieuwsbrief