Nederlands tintje aan wateromleidingsproject

Leestijd: 2 minuten

Boris van Zonneveld

Rond deze tijd krijgt de agrarische sector bij Beijing in het noorden van China voor het eerst water uit het midden van het land aangeleverd.

Deze doorbraak is onderdeel van de droom van Mao: water uit het natte zuiden naar het droge noorden pompen.

Het Zuid naar Noord Waterproject is het grootste wateromleidingsproject ter wereld én een van de duurste: de totale kosten zijn al opgelopen tot € 60 miljard. In 2002 werd besloten tot de start van het project, dat drie aan elkaar gelinkte kanalen en buizensystemen omvat tussen de Yangtze in het zuiden en de Gele Rivier in het noorden.

Het zal vijftig jaar duren voordat het totale project is afgerond, maar nadat in 2010 de eerste oostelijke fase werd opgeleverd, is nu in oktober 2014 het centrale deel ook klaar. Dat behelst in totaal 1.500 km. Via deze centrale route wordt 10 miljard m3 water per jaar verpompt.

Nederlands tintje

Aan dit megaproject zit een Nederlands tintje, want Fairbanks Nijhuis uit Winterswijk is er al sinds de start bij betrokken. Het bedrijf leverde de supergemalen die het water in China noordwaarts pompen.

‘De reden waarom we de opdracht kregen, zijn de pompen die we voor het gemaal in IJmuiden gemaakt hebben’, vertelt projectmanager ing. Edwin Wolterink van Fairbanks Nijhuis. ‘Dat zijn pompen van 4 m in doorsnee die ruim 50 m3 water per seconde kunnen verpompen. Dat is uniek.’ Het IJmuidense supergemaal werd in 2004 opgeleverd en was toen het grootste gemaal van Europa en misschien wel de wereld. Dat trok de aandacht van de Chinezen.

Hoogleraar waterbeheer prof.dr.ir. Nick van de Giesen van de TU Delft vertelt hoe zij het vervolgens hadden willen aanpakken. ‘Ze hadden in China twaalf pompen nodig, maar wat ik gehoord heb, is dat zij er slechts één wilden kopen. Vermoedelijk zouden ze die dan uit elkaar halen en de rest van de pompen zelf nabouwen. Daar is vervolgens over onderhandeld, en uiteindelijk zijn beide partijen ergens in het midden uitgekomen. Een deel van de pompen is dus in China zelf gemaakt.’

Edwin Wolterink reageert: ‘We hebben in totaal negen pompen geleverd, inderdaad ook in samenwerking met een Chinese partner. Het Chinese beleid is nu eenmaal dat het deels of helemaal eigen producten moeten zijn.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: