Nederlands testbed met 1,5 petabyte datacapaciteit

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het Target-project, hetgrootste publiek-private ICT-project in Nederland waaraan onder meer de Rijksuniversiteit Groningen deelneemt, heeft een testbed opgeleverd dat in staat is 1,5 petabyte (1,5 miljoen gigabyte) aan data op te slaan en te verwerken. Uiteindelijk krijgt het testbed een capaciteit van 10 petabyte, een hoeveelheid data gelijk aan een stapel dvd’s dertig keer hoger dan de Martinitoren (97 meter).

Het testbed bestaat uit een grote hoeveelheid harde schijven en tapes die samen één groot opslagsysteem vormen. Deze opslagmedia bevinden zich op vier verschillende locaties in verschillende systemen. Dankzij een supersnel netwerk en de gecombineerde kracht van deze systemen ontstaat er een extreem snel en groot opslagsysteem dat uniek is in de wereld. Als toepassing voor het testbed denkt men onder meer aan het verwerken van gegevens van de Lofar-telescoop, de grootste radiotelescoop ter wereld.

 

Een andere mogelijke toepassing is het project Lifelines. In dit project worden DNA-monsters van tienduizend mensen opgeslagen, bewerkt en toegankelijk gemaakt. Het Target-testbed maakt verwerking van deze monsters mogelijk.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required