Nederland vijftiende in Innovatie-index

Teake Zuidema

In de jaarlijkse Innovation Index van mediabedrijf Bloomberg staat Nederland op de vijftiende plek.

De lijst is een rangschikking van Bloomberg, waarbij het landen beoordeelt op zeven criteria: r&d-uitgaven als percentage van het bruto nationaal inkomen (bni), de toegevoegde productiewaarde als percentage van bni per capita, productiviteit gemeten naar bni en bruto binnenlands product (bbp) per werknemer, aantal in het land gevestigde hightech-bedrijven, aantal studenten in hoger onderwijs, aantal onderzoekers per miljoen inwoners en aantal aangevraagde en toegewezen patenten per miljoen inwoners.

Nederland scoort hoog (nummer 6) met het aantal hightech-bedrijven, maar Bloomberg plaatst Nederland slechts op plaats 44 wat betreft aantallen mensen met hoger onderwijs. Dit is betwistbaar, omdat universiteiten in verschillende landen kwalitatief hemelsbreed van elkaar kunnen verschillen. Net als vorig jaar scoort Zuid-Korea het hoogst op deze Index, gevolgd door Zweden, Duitsland, Zwitserland, Finland, Singapore en Japan. Opvallend: De VS komt niet hoger dan plek 8 en China staat op nummer 21.

Sommige cijfers geven een wat vertekend beeld. Zo is Noorwegen het meest productieve land ter wereld dankzij de bloeiende olie- en gaswinning, maar de Noorse industrie heeft weinig toegevoegde waarde. Israël is zowel het land met de hoogste concentratie aan onderzoekers als de hoogste uitgaven aan r&d als percentage van het bni.


Lees ook

Nieuws brief
* indicates required