Nederland meest concurrerende economie van Europa

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Voor het eerst is de Nederlandse economie de meest concurrerende van Europa. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Competitiveness Index van het World Economic Forum. Wereldwijd moet Nederland alleen Singapore, de VS en Hong Kong voor zich laten.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK stelt dat Nederlandse ondernemers, werknemers en kennisinstellingen trots kunnen zijn, maar dat het geen gelopen race is: ‘We zullen onverminderd publiek én zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om die toppositie en daarmee onze banen en inkomsten ook in de toekomst op peil te houden. Bijvoorbeeld in een technologie als AI waarvoor kabinet, bedrijven en wetenschap gisteren hun strategie bekend hebben gemaakt.’

Het ministerie stelt dat nieuwe technologieën in de toekomst zullen zorgen voor nieuwe uitdagingen. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan kunstmatige intelligentie, kwantum-, nano- en biotechnologie en fotonica. Het Missiegedreven Topsectoren- en innovatiebeleid waarvoor dit najaar de financiering bekend wordt gemaakt, moet daarbij helpen.

In 2016 en 2017 was Nederland al de meest concurrerende economie van de EU, maar moest binnen Europa toen Zwitserland voor zich laten.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: