'Nederland kan trots zijn op de hightechindustrie'

Leestijd: 3 minuten

Jan Spoelstra, In samenwerking met: Europees Octrooibureau

De Nederlandse hightechindustrie ligt op als we wereldwijd kijken naar de vierde industriële revolutie. TW sprak met de hoofdeconoom van het Europees Octrooibureau over waar en hoe innovatie op dit vlak plaats vindt.  Philips, TNO, ASML – Nederlandse technologiebedrijven en onderzoeksinstellingen staan in dezelfde lijstjes als wereldspelers als Samsung, Apple en Huawei.

Patenten zijn het resultaat van kostbare en meerjarige R&D trajecten en leggen zo vast hoe bedrijven en onderzoeksinstellingen bij willen dragen aan technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo signaleert het Europees Octrooibureau (EOB) op basis van hun wereldwijde patentgegevens technologische trends voor de lange termijn. Dat maakt rapporten van het EOB altijd meer dan de moeite waard. In december 2020 publiceerde het EOB het rapport ‘Patents and the fourth industrial revolution: The global technology trends enabling the data-driven economy’. Volgens Yann Ménière, hoofdeconoom bij het Europees Octrooibureau en Anton Versluis, Team Manager Pattern Recognition bij het EOB zijn we nog niet klaar met de vierde industriële revolutie (4IR): ‘patentaanvragen op dit vlak nemen met 20% per jaar toe, en maken inmiddels 11% van alle patentaanvragen uit, wereldwijd gezien.’

Als het gaat om innovatieve regio’s waar innovaties op het gebied van de vierde industriële revolutie plaatsvinden, dan staat Eindhoven op plaats 15 met 1,2% van de geregistreerde internationale patentfamilies (IPF’s) op het gebeid van 4IR. ‘Dat is te danken aan Philips, ASML en een high-techindustrie die deze bedrijven meeslepen’, aldus Yann Ménière. Tokyo (9,9%), Seoul (9,8%) en San José (6,5%) voeren dit lijstje van 4IR clusters aan.

Philips staat met 2.898 IPF’s tussen 2000 en 2018 op plaats 12 in de wereld, voor Alphabet en Siemens. ‘Als klein land is dat echt iets om trots op te zijn’, aldus Ménière. Als het gaat om onderzoeksinstellingen en universiteiten dan staat TNO op de tiende plaats als je kijkt naar IPF’s op het gebied van 4IR. Een lijstje dat overigens aangevoerd wordt door ETRI in Seoul, het Duitse Fraunhofer instituut en de Universiteit van Californië.

Uit het EOB-rapport blijkt dat vanaf 2010 het aantal aangevraagde patenten die raken aan de vierde industriële revolutie sterk toenamen. ‘Wat je ziet is dat verschillende bouwstenen voor 4IR toen gereed waren,’ aldus Ménière. ‘Denk aan datacenters, steeds kleinere sensoren, geheugenchips met meer capaciteit en krachtigere processoren. Er kwam gelijktijdig slimme software voor cloud computing en blockchain voor het veilig vastleggen en versturen van informatie. Daarnaast raakte alles verbonden, apparaten konden over lange en korte afstand veilig communiceren.’ Deze Core IT, zoals het EOB het noemt, ligt klaar. ‘Gevestigde bedrijven innoveren verder op hun eigen bouwstenen, waardoor netwerken sneller worden, er meer data over en weer kan en processoren krachtiger worden’, aldus Ménière.

Ook maakten de grote softwarebedrijven als Microsoft en Alphabet deze reken- en communicatiekracht beschikbaar voor commerciële partijen. AI-platforms worden bijvoorbeeld toegankelijk gemaakt voor ontwikkelaars van zelflerende machines of medische technologiebedrijven die AI medische scans laat interpreteren. In de industrie kun je via datamanagement waarde creëren door bijvoorbeeld voorspellend onderhoud te plegen aan machines of door beter te kunnen plannen. Technologie voor nauwkeurige geo-positionering is volledig ontsloten en is beschikbaar voor ontwikkelaars van applicaties. Datzelfde geld voor 3D simulatiesoftware en virtual reality platforms. ‘Ook als het gaat om deze zogenaamde enabling technologies kunnen vaak grote gevestigde spelers hun eigen specifieke bouwstenen voor 4IR verder ontwikkelen, waardoor ontwikkelingen heel snel blijven gaan,’ aldus de hoofdeconoom die in deze sector grote groeibedrijven ziet.

Voor het mkb en startups is het nu bijzonder waardevol dat deze basis IT en IoT-platforms die je aan kunt wenden gemakkelijk samen kunnen komen in de feitelijke toepassingen, application technologies, zoals het EOB ze noemt. Partijen die werken aan autonoom rijdende auto’s. Of Philips met zijn connected Healthcare divisie. Ménière: ‘Combinaties van sensoren, chips, slimme software, draadloze communicatieprotocollen en kunstmatige intelligentie; die gecombineerd uiteindelijk een uitwerking op de fysieke wereld hebben. Dat is fascinerend, en daar ligt nog volop ruimte voor Europa om op verder te innoveren.’

Europa ligt er in het rapport echter verder wat flets bij, in de kreukelzone tussen China en de VS. Amerika is onverminderd de nummer 1 in het registreren van patenten op het gebied van 4IR. China explodeert en schiet Europa en Japan voorbij, Korea groeit hard. ‘Afgezien van communicatietechnologiebedrijven Ericsson en Nokia kent Europa kent niet veel pure IT champions die aan de basis van de vierde industriële revolutie liggen’, aldus Ménière. ‘Ook zien we geen mega clusters als in Silicon Valley, Tokyo of Seoul. Maar als het gaat om hightechbedrijven die eindproducten maken, Philips voorop, moeten we in Europa en Nederland echt wel trots zijn op wat we hier kunnen.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required