Shell is de grootste Nederlandse aanvrager van octrooien voor waterstoftechnologieën. (Foto: Shell)

Nederland is een toonaangevende innovator in waterstoftechnologie

Leestijd: 2 minuten

Nederland staat op de derde plaats in Europa met het aantal aanvragen van octrooien op waterstoftechnologieën. Tussen 2011 en 2020 kwam 3% van alle wereldwijde octrooien op deze technologie uit Nederland. Alleen Duitsland (11%) en Frankrijk (6%) bleven Nederland voor.

Nederland behoort tot de toonaangevende landen in Europa op het gebied van innovatieve waterstoftechnologieën (productie, opslag, distributie, transformatie en eindgebruik). Dat blijkt uit een nieuwe gezamenlijke studie naar octrooien op waterstoftechnologie van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA). Italië en Denemarken volgen na Nederland met beide 1,4% aandeel in de octrooiaanvragen.

De EU loopt met 28% voorop bij de aanvraag van octrooien in relatie tot waterstof, gevolgd door Japan (24%) en de VS (20%). Terwijl de octrooiaanvraag op waterstoftechnologieën in Europa en Japan de afgelopen tien jaar groeide, daalde deze in de VS. De internationale octrooi-activiteit bleef bescheiden in Zuid-Korea en China, maar neemt toe.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required