Mischa Brendel
NASA presenteert vandaag zijn nieuwe ruimterobot Valkyrie. Het Amerikaanse populair wetenschappelijk magazine IEEE Spectrum mocht al eerder langs bij het Johnson Space Center, waar de robot is ontwikkeld.
De opvolger van de huidige Robonaut (R@), die zich momenteel in het ISS bevindt, is 1,9 m lang en weegt 125 kg. In tegenstelling tot Robonaut, heeft Valkyrie benen. De R5 (de officiële naam van de ruimterobot) heeft op zijn rug een batterij die 7,2 MJ aan energie kan leveren, wat voldoende moet zijn voor een uur. Valkyrie is grotendeels modulair gebouwd: een arm is hierdoor in slechts enkele minuten te vervangen en ook de batterij kunnen astronauten in een handÂomdraai verwisselen.
Lees verder onder de afbeelding
In tegenstelling tot Robonaut, heeft Valkyrie vanaf het begin aan benen (Copyright: NASA)
De armen hebben zeven vrijheidsgraden en de benen tellen er elk zes. De handen hebben elk drie vingers en een duim. In het hoofd van Valkyrie zitten camera’s en LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging), de buik van de robot bevat camera’s en een sonar. Ook de voorarmen, knieën en voeten bevatten camera’s.
Volgens Nicolaus Radford, de leider van het team dat de R5 ontwikkelde, is Valkyrie veel meer dan een opvolger van Robonaut met een paar benen, zo vertelde hij aan IEEE Spectrum. Waar Robonaut vooral is ontwikkeld om astronauten in het ISS te assisteren, moet Valkyrie zich ook op aarde kunnen redden.
Lees verder onder de video
NASA ontwikkelde Valkyrie in samenwerking met de University of Texas en Texas A&M University en kreeg subsidie van de staat Texas en van DARPA, het Amerikaanse defensie-instituut dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van militaire technologie. De robot doet in december mee aan de DARPA Robotics Challenge, waarbij Valkyrie onder meer over moeilijk begaanbaar terrein moet lopen, gereedschap moet gebruiken en een voertuig moet besturen.