NASA zet stap in nieuwe Marsmissie

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De NASA heeft groen licht gegeven voor de bouw van InSight, een Marslander die in 2016 gelanceerd zal worden.

Al in 2012 maakte de NASA bekend te werken aan een nieuwe Marsmissie die onderzoek zal doen onder het oppervlak van de rode planeet, maar pas op 19 mei begon de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aan de bouw van de lander voor de 720 dagen durende InSight-missie (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

De driebenige lander krijgt een robotarm met instrumenten van Franse en Duitse makelij om onderzoek te verrichten op en direct onder het oppervlak van Mars. Het Franse CNES levert het Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) in samenwerking met Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië. SEIS meet bewegingen in de bodem van Mars die worden veroorzaakt door ‘marsbevingen’ en meteorietinslagen. De lander zet de seismometer op het oppervlak neer en plaatst hier vervolgens een koepel overheen om het instrument te beschermen tegen wind en fluctuerende temperaturen.

Het Heat Flow and Physical Properties Package van het Duitse DLR zal de warmte meten die de oppervlakte van Mars bereikt vanuit het binnenste van de planeet. Dit instrument zal zichzelf de grond in graven tot een diepte van circa 2,5 tot 4,5 m.

Een derde experiment maakt gebruik van de radioverbinding tussen InSight en NASA-antennes op aarde om een schommeling in de rotatie van Mars te meten, in de hoop vast te kunnen stellen of onze buurplaneet een vaste of vloeibare kern bevat.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: