Nasa stuurt Robonaut 2 naar ISS

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

Spaceshuttle Discovery zal in november een humanoïde robot naar het Internationale Ruimtestation brengen.

De Discovery moet in de eerste week van november met zes astronauten naar het ruimtestation vliegen. De Spaceshuttle zal naast reserveonderdelen en een extern platform voor experimenten ook ‘Robonaut 2’ afleveren, een humanoïde robot die gebouwd is door Nasa en General Motors.

 

Robonaut 2 of simpelweg R2 weegt honderdvijftig kilogram en bestaat uit een romp – met daarin 38 PowerPC-processoren – een hoofd, twee armen en twee handen met ieder vijf vingers; iedere arm is tachtig centimeter lang en kan (op aarde) negen kilogram optillen. Iedere hand heeft een bewegingsvrijheid van twaalf graden. Achter het glas in de helm zitten vier camera’s: twee camera’s produceren een stereobeeld voor de robot en de remote operator en in de mond zit een vijfde (infrarood-)camera die de robot extra diepteperceptie levert. Robonaut 2 is gemaakt van aluminium aangevuld met stalen onderdelen en zal in een van de twee grote labs op een vast voetstuk worden gemonteerd.

 

‘Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat een humanoïde robot de ruimte in gaat’, zegt Nic Radford, de assistent-projectmanager van het Robonaut-project. Robonaut kan sommige taken autonoom uitvoeren. In de meeste gevallen zal hij echter via een laptop bediend worden door een astronaut. De robot kan ook vanaf de aarde worden bediend, maar er is dan wel een lastige vertraging van een paar seconden.

 

Nasa wil onderzoeken hoe de robot in de ruimte functioneert. De ervaringen met Robonaut2 moeten dan resulteren in het bouwen van geavanceerdere robots die veel gecompliceerdere taken aan kunnen, zoals de altijd riskante ruimtewandelingen. Nasa wil in het kader van Project M ook een mobiele Robonaut op de maan laten landen.

 

‘Het grote voordeel van een humanoïde is dat hij dezelfde instrumenten gebruikt waar de astronauten mee werken’, besluit Radford. ‘Voor de gereedschappen die wij ontwikkelen heb je twee armen en tien vingers nodig en dat heeft hij.’

Lees ook

Nieuwsbrief