Nasa-rover Curiosity in lab getest

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

In het Mars Science Laboratory van Nasa wordt het mobiliteitssysteem van de rover Curiosity, de opvolger van Spirit en Opportunity getest. Curiosity vertrekt eind 2011 naar Mars om een breed scala aan metingen te verrichten.

Hoewel het suspensiesysteem van Curiosity van hetzelfde type is als dat van zijn voorgangers, zijn de zes wielen met een diameter van 0,5 m twee keer zo groot als de wielen van Spirit en Opportunity. Ook is de nieuwe Marsrover krachtiger en uitgebreider dan zijn voorgangers in elk opzicht.

 

Zo hoeft Curiosity niet te vertrouwen op zonne-energie, maar krijgt de rover een nucleaire aandrijving. Dit moet voldoende energie leveren om de vele instrumenten aan boord van de wagen van voldoende energie te voorzien en levert bij het neerslaan van stof op Curiosity geen problemen op.

 

Een van de meest opvallende nieuwe instrumenten die Curiosity meekrijgt is een laser, waarmee de ruimtewagen stenen kan verdampen op een afstand van maximaal negen meter. Door een klein stukje gesteente te verdampen, ontstaat een plasmawolk die informatie verschaft over de chemische samenstelling van het gesteente, zoals de aanwezigheid van mineralen, ijs, of organische moleculen.

Lees ook

Nieuwsbrief