Nasa bouwt Orion-capsule van composieten

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Nasa’s Langley Research Center is gestart met het testen van de Composite Crew Module (CCM).

De CCM is een geheel uit composieten bestaande kopie van de primaire structuur van de Orion Crew Module, de capsule waarin astronauten rond 2020 naar de maan moeten reizen. Nasa wil weten of het mogelijk is met composieten een bemanningsverblijf te bouwen dat net zo sterk en veilig is als een module van aluminium.

Composieten kunnen in zeer complexe vormen worden gemaakt en daardoor zou een complete capsule van composieten al gauw vijftien procent lichter kunnen zijn. Het verminderde gewicht kan volgens projectmanager Mike Kirsch enorm schelen in de kosten van een project zoals Orion. Kirsch zegt dat de CCM tot nu toe alle statische tests goed heeft doorstaan.

 

Lees verder onder de foto.

(beeld: Nasa)

De CCM bestaat uit een boven- en een onderstuk. Beide delen zijn afzonderlijk in een autoclaaf (drukvat) gemaakt op basis van een honingraatsandwich van koolstofvezel vermengd met een hars. Boven- en onderstuk zijn vervolgens buiten de autoclaaf in elkaar gewoven en verlijmd met behulp van lokale verhitting. Nasa gebruikt hierbij een nieuwe technologie waarmee in een later stadium andere composietdelen met de primaire structuur kunnen worden verbonden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: