Nanodraad moet witte LED verbeteren

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Het FOM-laboratorium voor Atoom- en Molecuulfysica en Philips trekken samen 2,2 miljoen euro uit om een goedkopere fluorescentielaag uit te vinden voor witte led’s.

Een groep wetenschappers van AMOLF zal hiervoor worden gedetacheerd bij Philips Research in Eindhoven en tevens toegang krijgen tot de meetapparatuur van het nieuwe laboratorium van AMOLF. Het betreft de voortzetting van een samenwerking die de laatste vijf jaar al zeven octrooien opleverde.

 

Wit licht is niet direct op te wekken met halfgeleiders, maar laagjes van fosformoleculen kunnen blauw ledlicht in wit omzetten. Om de verminderde efficiëntie te compenseren, nemen fabrikanten van ‘witte’ leds vaak genoegen met een blauwe tint.

 

De wetenschappers proberen nu nieuwe laagjes te ontwerpen die zulke kleuromzettingen efficiënter en goedkoper doen. ‘We gebruiken hierbij flinterdunne nanodraden van hooguit enkele tientallen nanometers dik als antennes voor licht. In geometrische patronen zijn zulke lichtantennes in staat om licht af te buigen, laagjes in te trekken of langs oppervlakten te leiden, zónder het te absorberen’, aldus onderzoeksleider Jaime Gómez Rivas. Philips verwacht dat witte leds hierdoor op den duur goedkoper zullen worden en breder inzetbaar voor algemene verlichting.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: