NAM wil productieplafond Groninger gasveld omhoog

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

  • Productieplafond 33 bcm
  • ‘Bijna 25 % minder winning’

De NAM adviseert in het nieuwe meerjarige Winningsplan om het huidige productieplafond (de maximale hoeveelheid aardgas die per jaar gewonnen mag worden) van het Groninger gasveld te verhogen naar 33 bcm (miljard m3). Dit plafond ligt momenteel op 30 bcm. Niet verhogen van dit plafond bedreigt de economische basis onder het plan om huizen in het aardbevingsgebied te versterken, zo schreef Shell (met ExxonMobil eigenaar van de NAM) in een uitgelekte notitie. Verontwaardigde politici spreken van chantagepraktijken, omdat het herstellen van veroorzaakte schade in het gebied sowieso een juridische verplichting is.

Wel wil de NAM voor de periode 2016-2017 het huidige winningsniveau van 27 bcm handhaven. Momenteel bezit de NAM boven het Groninger gasveld in totaal 258 winningsputten op 22 locaties.
Het Winningsplan, dat de versie uit 2013 opvolgt, is formeel slechts een winnings­advies. Het plan wordt getoetst door diverse instanties (provincies, onafhankelijke onderzoekers, belangenorganisaties) alvorens het, met bijgevoegde adviezen van deze instanties, naar de minister van Economische Zaken gaat. Deze beslist vervolgens of het plan, met eventueel enkele aanpassingen, wordt overgenomen.

Vlak voor de presentatie van het nieuwe Winningsplan publiceerde het CBS cijfers over de Nederlandse aardgaswinning in 2015, die ten opzichte van het jaar ervoor met ruim een kwart verminderde naar iets meer dan 51 bcm. Bijna 29 bcm (56 %) hiervan was afkomstig uit het Groninger gasveld.

Nederland compenseerde de sterke daling in aardgaswinning door een verhoogde import, met name uit Noorwegen (zo’n 18 bcm) en Rusland (zo’n 7,5 bcm). Het totale Nederlandse aardgasverbruik bleef na jaren van daling in 2015 stabiel op circa 38 bcm; veel gewonnen en ingevoerd gas wordt weer geëxporteerd.

Lees ook

Nieuwsbrief