MRI-scan kan 22 procent sneller

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

De wachtlijsten voor MRI-scans in ziekenhuizen – nu nog zo’n twee tot vier weken – zijn flink terug te dringen, zo blijkt uit het proefschrift van Evgeniy Ivanov die afgelopen dinsdag aan de TU/e promoveerde. Ook de tijd die de patiënt in het ziekenhuis en de scanner zelf doorbrengt, kan aanzienlijk korter.

Een patiënt ligt voor een MRI-scan gemiddeld twintig minuten in het apparaat, vooral voor mensen met claustrofobie geen fijne ervaring. Een van de beperkende factoren is dat onderdelen van de hardware te warm worden. Ook kan de lichaamstemperatuur van de patiënt te hoog worden. Ivanov: ‘Nu plant men gewoon extra tijd in om de hardware af te laten koelen, maar dat kan ook slimmer. Door in de tijd te variëren tussen ‘hete’ en ‘koude’ scan­onderdelen kun je 22 procent aan tijdswinst boeken. Die vertaalt zich in het optimale geval ook in 22 procent kortere wachtlijsten.’ De tijdswinst die Ivanov berekende, wist hij in de praktijk ook aan te tonen, met behoud van de beeldkwaliteit.

Behalve de bottlenecks bij de scans zelf bekeek de promovendus ook de patiëntstromen in het ziekenhuis. ‘Een patiënt moet nu een half uur tot een uur wachten voordat hij wordt opgeroepen voor een scan. Door dezelfde optimalisatiemethoden toe te passen die ook in de industrie worden gebruikt, is ook dit met 18 tot 27 procent terug te brengen’, aldus Ivanov.

Philips, dat bij het project betrokken was, zal de aanbevelingen van de promovendus, die inmiddels bij ASML werkt, doorgeven aan alle ziekenhuizen aan wie het bedrijf MRI-scans heeft geleverd.

Lees ook

Nieuwsbrief