Mountaintop mining aan banden

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

Het Amerikaanse EPA (ministerie van milieu) heeft de milieu-eisen die gesteld worden aan ‘mountaintop mining’, kolenwinning in open dagbouw, vorige maand drastisch aangescherpt. Volgens de steenkoolproducenten zijn de nieuwe eisen zo scherp dat het deze manier van steenkoolwinning vrijwel onmogelijk maakt. Onder president Bush waren de eisen juist versoepeld.

Mountaintop mining is in de afgelopen twintig jaar op grote schaal toegepast om zwavelarme steenkool te winnen in Appalachia (West Virginia, Virginia, Kentucky en Tennessee). Ongeveer tien procent van alle Amerikaanse steenkool wordt gewonnen met deze methode waarbij men eerst het bos op een bergtop kapt en daarna met explosieven en graafmachines de bovenste laag steenkool blootlegt. Dit proces kan zes tot zeven maal worden herhaald, waarna 100 tot 120 meter van een bergtop is verwijderd. Graafmachines en bulldozers schuiven een groot deel van het resterende puin in omringende valleien.

 

De EPA stelt dat in de vier bovengenoemde staten elf procent van al het bos is aangetast. Vooral in West Virginia is via Google Earth te zien hoe groot de ravage is. Volgens een artikel in Science vernielt Mountaintop Mining de biodiversiteit in het gebied. Regenwater dat door het puin sijpelt, pikt daarin zware metalen en giftige stoffen op die het drinkwater vervuilen.
De grote producenten van steenkool geven de voorkeur aan Mountaintop Mining omdat de kosten per ton steenkool veel lager zijn dan bij steenkoolwinning uit ondergrondse mijnen. Kolencentrales produceren de helft van alle elektriciteit in de VS.

Lees ook

Nieuwsbrief