Modulaire drone voor leger VS

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

In de immer voortdurende wapenwedloop, die zich steeds meer verplaatst naar onbemande voertuigen en vliegtuigen, hebben de VS een nieuwe stap gezet: DARPA, het technologie-instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie, is inmiddels aardig gevorderd met het Transformer-programma, dat moet leiden tot een onbemand vliegtuig dat in staat is om verticaal op te stijgen en te landen (VTOL).

Bijzonder aan deze drone – ARES gedoopt – is de modulaire opzet: hij kan uitgerust worden met verschillende modules, waardoor hij breed inzetbaar is voor verschillende divisies binnen het Amerikaanse leger. ARES moet vluchten uit gaan voeren tussen thuisbasis en frontlinie om bijvoorbeeld gewonden op te pikken of om vracht af te leveren.

De vliegmodule zelf telt twee propellers die zowel in horizontale als in verticale stand zijn te zetten om zowel VTOL als vliegen mogelijk te maken. De drone beschikt over zijn eigen brandstof- en stroomvoorziening, zodat deze na het afkoppelen van de module gewoon kan blijven vliegen.

DARPA claimt dat ARES een lading tot ruim 1.300 kg kan dragen. Eenheden op de grond zullen de drone ook kunnen besturen met een app op hun smartphone of tablet, al meldt het onderzoeksinstituut niet hoe het zit met het bereik van een dergelijke verbinding.

ARES valt onder het TX-programma, dat ervoor moet zorgen dat er binnen het Amerikaanse leger minder gewonden vallen. Vooral grondtransporten worden vaak het slachtoffer van zogenoemde Improvised Explosive Devices (IED’s). Bovendien ondervindt ARES niet de hindernissen die grondtransporten ondervinden van moeilijk begaanbaar terrein.

Momenteel bevindt ARES zich in de derde en laatste ontwikkelingsfase.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: