Modulaire bloembollensorteerders

Leendert van der Ent

Kan het Hollandser dan een tulpenbol of een bos bloemen? Havatec in Noordwijkerhout maakt onder andere bloembollensorteermachines en bloembossensorteermachines en slaagt erin om die producten voor een traditioneel Nederlandse markt naar steeds meer bestemmingen over de hele wereld te verkopen.

Pas sinds een jaar of drie, vier pakt Havatec de export planmatig aan. ‘Als een klant er om vroeg, werd een machine naar het buitenland geleverd, maar de vorige eigenaren hadden geen ambities op exportgebied’, geeft commercieel directeur Mark Fikkers aan. Nu is die ambitie er wel: ‘Omvang geeft een goede basis om efficiënt te produceren’, concludeert hij. Havatec wist de omzet in drie jaar flink te vergroten en inmiddels bedraagt het percentage van de goederenuitvoer 35 % van de omzet.

Zo levert Havatec nu ook aan de Poolse markt ‘Er is maar een klein aantal tulpenbroeiers in Polen. Twee van hen hebben nu al een lijn van ons’, lacht Fikkers. Dat is het algemene beeld: machines van Havatec gaan over de hele wereld, maar nergens buiten Nederland is een markt voor grote aantallen. Ze gaan naar West-Europa, Scandinavië, Noord- en Zuid-Amerika, Vietnam, Maleisië, Rusland. De wereldwijde concurrenten zijn drie andere Nederlandse bedrijven. 

Havatec houdt bij de ontwikkeling inmiddels nadrukkelijk rekening met de export, aldus Fikkers: ‘We ontwerpen onze machines op modulariteit, makkelijke transporteerbaarheid en eenvoudige installatie. Ook houden we rekening met de instabiele stroom- en persluchtvoorziening in veel markten, bijvoorbeeld door machines een eigen voorraadvat voor perslucht mee te geven.’

Lees verder onder de afbeelding.


Het bedrijf verdeelde het productportfolio onlangs in low-, mid- en hightech en relateerde dit aan de verschillende exportmarkten. Fikkers: ‘Onze oplossingen moeten klanten overal ter wereld geld opleveren. Dat rendement hangt bijvoorbeeld af van het arbeidsloon en de lokale technische kennis.’

Ook innovaties bepalen het rendement. ‘Wij kijken altijd op onze eigen manier naar de processen die we automatiseren’, geeft Fikkers aan. Een recent voorbeeld is een in eigen beheer ontwikkeld vision-systeem. Daarmee inspecteren infrarood-, kleuren- en optische camera’s de bloemen van alle kanten volautomatisch. Optioneel is röntgeninspectie mogelijk. 

Fikkers noemt betrouwbaarheid, service-gerichtheid en innovatie rond verwachtingen als redenen voor klanten om voor Havatec te kiezen: ‘Als wij aangeven dat onze machine tienduizend stelen per uur aankan, kan de klant daarvan op aan. Dat klinkt logisch, maar dat aspect moet doorwerken in de hele organisatie en in alle producten. Die moeten tot de laatste las betrouwbaar zijn. Dat is de basis om een lange relatie met klanten op te bouwen.’

In de rubriek Exporttechniek toont TW bijzondere Nederlandse producten en processen die wereldwijd succes opleveren. Deze week de sorteer­machines van Havatec.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required