Mobiele robot voor de bouw

Leestijd: < 1 minuten

Liam van Koert

Fraunhofer Italia IEC gebruikt een Husky A200 mobiel robotplatform om te onderzoeken hoe dergelijke platforms in de toekomst autonoom over bouwplaatsen kunnen rijden en ladingen kunnen vervoeren.

Een bouwlocatie verandert continu. Tijdsafhankelijke gegevens, zoals informatie over obstakels die de robot niet kan detecteren met sensoren, worden ontvangen via een interface. Deze laat hem bijvoorbeeld weten dat een kabel- of liftschacht op de bouwplaats op een bepaalde dag open is en dus moet worden omzeild. Alle gegevens worden verzameld in de BIM-database en continu bijgewerkt. De objectgeoriënteerde informatie heeft betrekking op alle stadia van het bouwproces, van planning tot bouw tot exploitatie van een gebouw of infrastructuurconstructie.

BIM is een centraal element van digitalisering in de bouwsector. Fraunhofer IEC heeft een interface geïmplementeerd die BIM verbindt met de commercieel beschikbare onderzoeksrobot zodat deze de BIM-gegevens kan gebruiken.

Het doel van de onderzoekers is optimaal gebruik maken van digitaal beschikbare data op de bouwplaats. In dit specifieke geval is het belangrijkste voordeel de mogelijkheid om zware lasten zoals bouwmaterialen en gereedschappen met de mobiele robot te vervoeren in een constant veranderende omgeving. Hierdoor wordt fysiek werk op de bouwplaats gemakkelijker.

Het robuuste mobiele robotplatform beschikt over besturingselektronica en acceleratie-, laser- en hellingssensoren die helpen over ruw terrein te navigeren. Maar de mobiele robot kan ook autonoom rijden. Hij kan zijn digitale geheugenkaart bijvoorbeeld gebruiken om zelfstandig lasten van A naar B te verplaatsen. Autonome voortbeweging in ongestructureerde omgevingen is echter complex en hier zijn verdere ontwikkelingsstappen nodig. Dankzij de informatie die het robotplatform van de BIM-data ontvangt, kunnen de navigatievaardigheden worden verbeterd.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: