Mobiel scant urine op soa’s

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Volgens een artikel in de Britse krant the Guardian zal het niet lang meer duren voordat het mogelijk is om te kijken of je een soa hebt met behulp van je mobiel.

De krant meldt dat Britse doktoren en technici werken aan kleine apparaten, vergelijkbaar met zwangerschapstests, die iemand snel en betrouwbaar kunnen mededelen of hij of zij een soa heeft. De technologie achter de chips berust op lab-on-a-chip-systemen. Uiteindelijk wordt het een kwestie van wat speeksel of urine op een computerchip ter grootte van een USB-stick plaatsen om deze vervolgens te koppelen aan computer of mobiel. Na enkele minuten is de diagnose binnen en weet je of je gerust adem kan halen of toch maar even bij de dokter langs moet.

 

Soa’s – met name herpes, chlamydia en gonorroe – vormen een steeds groter probleem onder de Britse bevolking, en dan met name de jeugd. Het betreft dan ook een serieus plan van aanpak en er zijn al zeven geldschieters gevonden, waaronder de Britse Medical Research Council, die ruim 4,5 miljoen euro hebben gestoken in het project.

 

De zelfdiagnose moet voor Britten de drempel verlagen om te (laten) controleren of zij een soa hebben. Volgens de ontwikkelaars zullen de chips niet veel duurder worden dan 1,50 euro.

Lees ook

Nieuwsbrief